Universiteit Leiden

Vertrouwenspersonen

Neem contact op met de vertrouwenspersonen

Ondersteuning bij problemen op het werk

Loopt u aan tegen een probleem op de werkvloer? Ervaart uw ongewenst gedrag? Wilt u een schending van de wetenschappelijke integriteit melden? Of heeft u last van psychische klachten bijvoorbeeld als promovendus? Heeft u het vermoeden van een misstand? Voor al deze zaken kunt u terecht bij een van de vertrouwenspersonen van de universiteit.

De vertrouwenspersonen zijn beschikbaar voor iedereen die bij de universiteit werkt. De vertrouwenspersoon kan adviseren en ondersteunen bij het traject dat u volgt.  Elke vertrouwenspersoon kan u op weg helpen, waar nodig verwijzen ze u door naar de meest geschikte persoon voor uw vraag.

Vertrouwenspersonen

Marije Bedaux

Vertrouwenspersoon personeelsaangelegenheden

"Iemand kan zich benadeeld voelen of een collega als directe bedreiging zien of ervaren. Al wat menselijk is gebeurt ook bij de universiteit."

Nadia Garnefski

Vertrouwenspersoon personeelsaangelegenheden

"In de functie van Vertrouwenspersoon lijkt veel samen te komen. Ik beoefen mijn vak, maar verleen ook zorg. Het geeft mij een goed gevoel als ik anderen op weg kan helpen."

Gert de Boer

Vertrouwenspersoon misstanden

"Ik ben het niet eens met het statement dat je wel eens hoort: Hoe minder meldingen, hoe beter. Weinig meldingen kan betekenen dat het gevoel van veiligheid ontbreekt en dat iemand bang is afgerekend wordt op wat hij of zij heeft opgemerkt."

Marieke Brunings

Vertrouwenspersoon ongewenst gedrag

"Mensen wachten vaak te lang voor ze naar ons toe komen. Ze hebben al een tijd slapeloze nachten en soms ligt een burn out op de loer. Kom zo gauw je het gevoel hebt dat er iets mis is."

Ingrid Tieken-Boon van Ostade

Vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit (Universiteit Leiden)

"Er bestaan grote cultuurverschillen tussen faculteiten, instituten en onderzoeksgroepen. Onderzoekers die niet weten wat de gewoontes zijn, kunnen sterk gefrustreerd raken. Maak daar goede afspraken over. Dat voorkomt veel problemen in een later stadium."

Frits Koning

Vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit (LUMC)

"Hoe eerder je komt hoe groter de kans dat we de zaak kunnen oplossen. Aarzel dus niet om me op te zoeken!"

Piet de Boer

Vertrouwenspersoon ongewenst gedrag

"We gaan eerst na wat er precies gebeurt of is gebeurd en we kijken ook wat iemand zelf kan doen. We kunnen bijvoorbeeld helpen met een strategie om de ander aan te spreken."

Wat doet de vertrouwenspersoon?

Luisteren en adviseren

Samen met de medewerker bekijkt de vertrouwenspersoon eerst of en hoe het probleem in de lijn kan worden besproken en opgelost. Ook P&O of HRM kunnen een bijdrage leveren aan een oplossing. Het doel is tot een oplossing te komen die voor alle partijen acceptabel is. 

Vertrouwelijkheid is de basis

Vertrouwenspersonen zijn gebonden aan uiterste vertrouwelijkheid. Geen enkele stap wordt gezet zonder toestemming van de medewerker die contact heeft gezocht. De vertrouwenspersoon bewaart absolute geheimhouding.

Wat kunt u doen?

Voorbeelden van problemen

  •  U bent het oneens met uw evaluatie in het R&O gesprek

  • Er is iets misgegaan in de machtsverhouding

  • Het werk of de organisatie is ongunstig veranderd

  • Er is intimiderend gedrag of jaloezie

Bij ons leer je de wereld kennen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.