Universiteit Leiden

nl en

Vergeten helden

Waarom heeft de Surinaamse verzetsheld en onafhankelijkheidsstrijder Anton de Kom geen herdenkingsplek in Den Haag? Hoewel hij in deze stad woonde en werkte, zijn er nauwelijks plaatsen die aan hem herinneren. Tijd voor een standbeeld, vinden universitair docent Anne Marieke van der Wal-Rémy en haar studenten.

Lees het hele verhaal

Wat maakt ons onderzoek bijzonder?

Het doet ertoe hoe je je boodschap verkondigt

Landbouwgif of toch gewasbeschermingsmiddelen? Voor politici is de manier waarop ze iets zeggen vaak even belangrijk als wat ze zeggen. Alumna Sarah Gagestein helpt hen om hun boodschap zo goed mogelijk te framen.

‘Framing is overal,’ stelt ze. ‘Het heeft geen beste naam, maar neutrale boodschappen bestaan niet. Wanneer je een verhaal vertelt, kies je altijd welke feiten je wel en niet opneemt. Mensen zien de framing vaak alleen als ze het ermee oneens zijn, maar in principe heeft alles wat jij en ik zeggen een bepaald frame.

Voor politici is framing nog belangrijker. Zij hebben het vaak over grootse en abstracte projecten, waarvan het niet altijd meteen duidelijk is waarom ze belangrijk zijn. De hypotheekrenteaftrek is daar een voorbeeld van. De SP noemde dat de “villasubsidie”. Dat is een echte framingklassieker. Ook de politieke persconferenties zitten vol met dit soort metaforen. Dat is niet voor niets. Als plannen in een mooie verwoording verpakt zijn, laten we ons sneller grijpen.’

Projecten en partners

Bijdragen aan een betere maatschappij

Tijdens je studie alleen in de collegebanken zitten? De derdejaarsstudenten Urban Studies trekken eropuit om aan verschillende projecten voor de gemeente Den Haag te werken.

‘Mijn team houdt zich bezig met elektrische deelscooters’, vertelt student Bram Middel. ‘Dat is een mooi initiatief, maar er zijn ook problemen mee. Mensen laten ze bijvoorbeeld midden op straat achter als de rit erop zit. Wij zoeken naar oplossingen voor dat probleem. Kunnen we mensen belonen als ze wel op de juiste plek parkeren? Of moeten we misschien de app verbeteren?’

‘Alle terreinen waarop we de laatste jaren college hebben gehad, komen in deze problematiek samen. Dat maakt het een mooie uitdaging. Dat we voor een echte opdrachtgever bezig zijn, zorgt ervoor dat iedereen in mijn groep hard werkt. We willen een goede indruk maken, ook omdat we de eerste lichting derdejaars van Urban Studies zijn.’

‘Door onszelf te begrijpen, begrijpen we de samenleving.’

Boekenplank

Meer verhalen

In perspectief is een uitgave van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en onderdeel van het 'We are Humanities'-dossier.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met communicatie@hum.leidenuniv.nl.

Bij ons leer je de wereld kennen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.