Universiteit Leiden

nl en

Hulpmiddelen voor 'outreach'

Bij YAL vinden we het onze taak - academische gemeenschap die we zijn - ons zoveel mogelijk bezig te houden met wetenschapscommunicatie, en ook moeten we het contact zoeken met het publiek. En gelukkig zijn veel beginnende onderzoekers ook graag bereid om hun inzichten, kennis en expertise met het brede publiek te delen.

Maar: waar er wel ruim voldoende ondersteuning beschikbaar is op het gebied van, bijvoorbeeld, het voorbereiden van wetenschappelijke artikelen of presentaties voor subsidie-aanvragen, is zulke ondersteuning relatief zeldzaam voor de aspirant-wetenschapscommunicator. 

Hulpmiddelen

Deze hulpmiddelenpagina bevat een selectie van websites, artikelen en blogs die waardevolle informatie bevatten voor iedereen die zich zou willen begeven op het terrein van wetenschapscommunicatie en contact met het brede publiek.

Behalve specifieke praktische how-to's, bevat deze pagina ook links naar algemene beschouwingen over wat het belang (en het plezier) is van contact met het algemene publiek, en wat voor resultaten je ervan zou mogen verwachten. 
 

Links per onderwerp

Als je je afvraagt waarom het de moeite waard zou kunnen zijn om je bezig te houden met contact met het algemene publiek en wetenschapscommunicatie, of als je hierin geïnteresseerd bent, maar niet goed weet wat je ervan zou kunnen verwachten, zou je enkele van de volgende artikelen kunnen bekijken.

Voor veel beginnende academici kan het schrijven van een toegankelijke, niet-academische tekst over de resultaten van hun onderzoek en de relevantie ervan een hele uitdaging zijn. Het merendeel van datgene wat de academicus schrijft is immers bestemd voor collega-wetenschappers (binnen een bepaald wetenschapsgebied) of voor studenten die een bepaalde opleiding volgen. Op de volgende websites vind je een aantal waardevolle tips en trucs voor het structureren en formuleren van opiniërende columns, populair-wetenschappelijke artikelen ('pop articles') en persberichten. 

Het voorbereiden van toegankelijke mondelinge presentaties voor het algemene publiek over je onderzoek vraagt, net als bij geschreven teksten, een andere benadering dan bij academische presentaties. Veel van de onderstaande tips voor het geven van een mondelinge presentatie of publiekslezing kunnen ook bruikbaar zijn als je wilt beginnen met een vlog of een podcast.

Publiekslezingen bij Universiteit Leiden 

De Universiteit Leiden biedt diverse activiteiten aan voor een breed publiek, waaronder publiekslezingen, via Studium Generale.

Aanwezig zijn op social media gaat een steeds belangrijker deel uitmaken van het contact met het algemene publiek. Veel academici maken gebruik van Twitter en LinkedIn, maar voor contact met een jonger publiek kan het de moeite waard zijn om ook eens te denken aan andere sociale platforms zoals Instagram en TikTok. De hulpmiddelen hieronder bieden een overzicht van mogelijke socialmediaplatforms, met tips voor hoe je het beste te werk kunt gaan.

Als aanvulling op je aanwezigheid op social media kun je ook blogposts schrijven of een podcast of vlog opnemen over je specialisme (hetzij voor je persoonlijke blog/vlog/podcast, of als bijdrage aan een externe of gemeenschappelijke blog/vlog/podcast). Het kan je helpen bij het bereiken van een groot en gevarieerd publiek. 
  

Radio- of televisie-interviews vormen een belangrijk en enerverend distributiekanaal voor wetenschapscommunicatie. Sterker nog: interviews via deze media kunnen een cruciale stap betekenen voor beginnende academici naar meer radio- en televisie-interviews. Maar het optreden in een radio- of tv-programma kan een hele uitdaging zijn, en moet altijd zorgvuldig worden voorbereid. De volgende websites geven informatie over hoe je je kunt voorbereiden op een radio- of tv-interview. 

Er zijn diverse organisaties en evenementen in Nederland die specifiek gericht zijn op wetenschapscommunicatie en contact met het publiek. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.