Universiteit Leiden

nl en

Informatie en training/ Meer over wetenschapscommunicatie

Om de impact van ons onderzoek te laten zien, is wetenschapscommunicatie cruciaal. Maar hoe doe je dat, goed communiceren over wetenschap? Waar begin je als je voor het eerst aan wetenschapscommunicatie wilt doen? Of hoe breng je jouw communicatie naar een hoger niveau? Op deze pagina vindt je websites, artikelen, video’s en blogs die waardevolle informatie bevatten voor iedereen die zich zou willen begeven op het terrein van wetenschapscommunicatie en contact met het brede publiek. Deze lijst is samengesteld met hulp van de Young Academy Leiden Outreach Group.

Beginnen met wetenschapscommunicatie

Dus je wilt graag aan mensen buiten de academische wereld vertellen waar jouw onderzoek over gaat, maar je weet eigenlijk niet zo goed hoe dat moet, of waar te beginnen? Onderstaande bronnen  helpen je op weg:

En kijk ook even bij het kopje Cursussen en training, wellicht zit daar iets voor je tussen.

Praktische tips voor schrijven, bloggen en presenteren

Het schrijven van een toegankelijke, niet-academische tekst over je onderzoek is nog niet zo gemakkelijk. Het vraagt een andere aanpak, schrijfstijl en woordkeuze dan bij het schrijven van academische teksten. Ook een lezing voor een algemeen publiek pak je anders aan dan voor je collega’s. Hieronder vindt je een aantal artikelen met praktische tips voor presenteren, schrijven en bloggen over je onderzoek voor een niet-academisch publiek.

Social media

Je kunt sociale media goed inzetten voor communicatie over je onderzoek. Dat kun je zowel voor collega-onderzoekers doen, als voor een meer algemeen publiek. Onderstaande artikelen kunnen je helpen afwegen of wetenschapscommunicatie via social media iets voor jou is, en hoe je dat zou kunnen aanpakken.

Wetenschapscommunicatie: waarom eigenlijk?

Als je je afvraagt waarom het de moeite waard zou kunnen zijn om je bezig te houden met contact met het algemene publiek, of meer wilt weten over de theorie achter wetenschapscommunicatie:

Cursussen en training

Binnen de Universiteit Leiden bieden we verschillende trainingen aan op het gebied van wetenschapscommunicatie:

Zoek je een training voor een bepaalde vaardigheid op het gebied van wetenschapscommunicatie die hier niet bij staat? Neem dan contact op met de adviseur Wetenschapscommunicatie van SCM, dan kijken we wat er mogelijk is. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.