Universiteit Leiden

nl en

Beeldgebruik universiteit

Goede afbeeldingen, van professionele kwaliteit en passend bij het onderwerp, trekken de aandacht en versterken de inhoud van een webpagina. Slecht beeldmateriaal doet juist afbreuk aan de site. Daarom hieronder een aantal tips.

DAM: de universiteitsbrede beeldbank

De universiteitsbrede beeldbank, ook wel bekend als het ‘DAM-systeem’, bevat hoogwaardig beeldmateriaal en is toegankelijk voor alle medewerkers van de universiteit. Lees meer over de universitaire beeldbank.

Juiste afbeelding kiezen

Selecteer beeldmateriaal dat inhoudelijk aansluit bij het onderwerp van de webpagina en past bij de identiteit van de universiteit. Kies voor foto's met kleur. Op onze website gebruiken we geen zwart-witfoto’s, met uitzondering van artistiek en historisch fotomateriaal.

Foto nodig?

Raadpleeg altijd eerst de universiteitsbrede beeldbank als u een foto zoekt. Zit daar niets geschikts tussen? Dan kunt u ook een stockfoto laten aankopen via de afdeling Strategische Communicatie & Marketing. Neem daarvoor contact op met de beheerders van het DAM-systeem. U kunt ook een foto-opdracht geven. Photo & Digital beschikt over professionele fotografen en vakmensen.

Kunt u echt geen geschikte foto vinden of laten maken? Dan kan een bericht zonder foto natuurlijk ook.

Auteursrecht afbeeldingen

In het DAM-systeem staat per foto vermeld welke gebruiksvoorwaarden er zijn. Zo kan het zijn dat naamsvermelding van de fotograaf verplicht is. Of is het gebruik beperkt tot communicatiekanalen van de universiteit.

Voor internetafbeeldingen gelden ook beperkingen en u kunt deze niet zomaar gebruiken. De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd auteursrecht op en u dient de auteur te vergoeden voorafgaand aan de publicatie. Ook moet u in dergelijke gevallen vaak de naam van de fotograaf vermelden. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.