Universiteit Leiden

nl en

Communicatie

De kunst van het communiceren

Communiceren doen we altijd en overal. Dat lijkt zo vanzelfsprekend. Maar als er misverstanden, gevoeligheden of tegengestelde belangen zijn, dan blijkt het toch niet zo makkelijk om effectief te communiceren. Tijdens deze training krijgt u concrete instrumenten aangereikt om dit op te lossen.

Doelgroep
Docent
Gast
Leidinggevende
Ondersteunend personeel
Onderzoeker
Postdoc-onderzoeker
Docent
Aletta Wubben  (Mens en Organisatieontwikkeling)

Deze training maakt u bewuster van uw interactiestijl en wat u kunt doen om effectiever te communiceren met collega’s en leidinggevenden en opdrachtgevers.

Doelgroep

Medewerkers Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit: € 800,-
Medewerker KNAW: € 900,-

Onderwerpen

In de training zullen de basistechnieken van het communiceren worden getraind. Verder worden de onderwerpen vooral door de deelnemers zelf aangedragen. Deze kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op:

  • Assertiviteit: duidelijk zijn/mening geven, grenzen aangeven.
  • Doelgericht communiceren: delegeren, iets voor elkaar krijgen, onderhandelen, een probleem in het gesprek boven water krijgen.
  • Feedback geven en ontvangen: waaronder het incasseren van persoonlijke kritiek.

Na afloop van de training

Heeft u een aantal belangrijke technieken aangedragen gekregen waarmee u direct in de praktijk aan de slag kunt. U heeft inzicht verkregen in uw stijl van communiceren, de voordelen van deze stijl en de valkuilen. U kijkt vanuit andere invalshoeken naar situaties en bent in staat om uw strategie en tone of voice hierop aan te passen.

Aanpak

Voor de training ontvangt u een vragenlijst waarop u uw leerwensen aangeeft. Het programma wordt hier zoveel mogelijk op afgestemd. Tijdens de training wordt de theorie gekoppeld aan de persoonlijke casuïstiek, en wordt er geoefend in rollenspelen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.