Universiteit Leiden

nl en

Leiderschap

Jouw start in leiderschap

Wij hechten als universiteit aan onze academische tradities. Tegelijkertijd zijn we innovatief en toonaangevend op vele gebieden van de wetenschap. De ontwikkelingen binnen onze organisatie en daarbuiten gaan razendsnel. Dat vraagt om flexibel en verbindend leiderschap.

Docenten
Nelleke Pronk Vincent Hendriks
Werkvorm
Training

Als leider is het ook jouw rol om – samen met je collega’s - een aansprekend toekomstbeeld te schetsen en om samen op te trekken in verandering. Je bent in staat om je te verbinden met anderen en bij te dragen aan de professionele ontwikkeling van je collega’s; door hen te coachen, te motiveren en te begeleiden. Je kunt samen met het team komen tot breed gedragen besluiten en je begrijpt de dynamieken van een grote organisatie en weet hier mee om te gaan. Daarnaast heb je ook inzicht in bedrijfsmatige zaken als interne en externe financiering, werving van nieuw talent en samenwerking zowel in nationaal als internationaal verband. Binnen de universiteit zijn verschillende opleidingen en leergangen voor de ontwikkeling van je leiderschapsvaardigheden. De ontwikkeling van jouw leiderschap start met deze leergang.

Aanpak

In deze leergang groeit jouw leiderschap door vergaren van kennis, het opdoen van ervaring door te oefenen, te experimenteren met nieuw gedrag en te leren van elkaar. De leergang bestaat uit een kick-off bijeenkomst, 4 trainingsdagen van een hele dag  en 4 intervisiebijeenkomsten van een halve dag. De eerste twee trainingsdagen vinden plaats in Kasteel Oud Poelgeest Oegstgeest, de andere trainingsdagen in PLNT

Voertaal

De leergang wordt zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven:

 • De leergang met startdatum 24 februari: Nederlands
 • De leergang met startdatum 29 maart: Engels
 • De leergang met startdatum 12 mei: Nederlands

Doelgroep

Deze leergang is voor al degenen een leidende rol hebben binnen zowel WP als OBP en universitair docenten met bij voorkeur drie tot vijf jaar ervaring.

4 modules

De leergang is opgebouwd uit 4 modules:

 1. Persoonlijk Leiderschap: in deze module onderzoek je jouw gedragspatronen, onderliggende overtuigingen, belangrijke waardenpatronen en drijfveren van deelnemers en de manier waarop deze tot uiting komen in jouw leiderschap.
 2. Leidinggeven aan professionals: in deze module werk je aan het verdiepen en verbreden van je coachende vaardigheden; dit is het zelfdenkend vermogen van de medewerker vergroten en het stimuleren van eigen verantwoordelijkheid. Ook is het kunnen geven van positieve feedback op een constructieve en niet aanvallende wijze is een belangrijk onderdeel van deze module.
 3. Leidinggeven aan teams: in deze module maak je kennis met twee facetten van teamsturing: het uitdragen van visie en het komen tot gedragen besluiten met de methodiek van integratieve besluitvorming. Het is de rol van leiders om een aansprekend toekomstbeeld te schetsen, om het team mee te nemen in verandering. De methodiek Integratieve Besluitvorming is een concrete tool, die erop gericht is dat iedereen zich gehoord voelt en zich committeert aangenomen besluiten. Deze methode draagt bij aan een grotere sociale veiligheid binnen het team.
 4. Leidinggeven in het system: systemische dynamieken (of ‘wetmatige patronen’) tussen lagen in de organisatie. Ze ervaren dat gedrag van mensen niet alleen wordt bepaald door de eigenheid van het individu, maar in hoge mate ook door de positie die zij innemen in de organisatie. In deze module ontwikkel je een interventiepalet dat gebaseerd is op de systeemwetten.

Na afloop van de leergang heb je:

 • Meer inzicht in jouw persoonlijke dynamiek en hoe dit jouw leiderschap beïnvloed;
 • Kennisgemaakt met belangrijke leiderschapsvaardigheden als coachen en gespreksvoering
 • Handvatten voor het uitdragen van jouw visie als leidinggevende;
 • Handvatten om te komen tot breed gedragen besluiten en afspraken
 • Inzicht in de dynamiek van een grote organisatie en hoe daar als leidinggevende in te bewegen.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.