Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Dans

Skinner Releasing Technique (SRT)™

Vrijdag van 19:00-21:00 uur

Docent
Bettina Neuhaus

Voor wie
Deze cursus is voor mensen met (basis-)ervaring in dans en improvisatie die hun technische en creatieve vaardigheden willen verdiepen en verder ontwikkelen.

Inhoud
In deze cursus maken deelnemers kennis met de basisprincipes van de Skinner Releasing Technique™ (SRT), een innovatieve benadering van dans- en bewegingstraining, ontwikkeld door de Amerikaanse danskunstenares Joan Skinner (1923-2021).

In SRT worden geleide poëtische beelden gebruikt om de verbeeldingskracht van de danser te stimuleren en genuanceerde ervaring van beweging te bevorderen.  

Op andere momenten van de les leren deelnemers door hands-on opdrachten met een partner de eigen fysieke patronen bewuster waar te nemen: de aanraking helpt om overbodige spanning los te laten, zodat nieuwe sensaties, verbindingen en bewegingsmogelijkheden kunnen ontstaan.

Er wordt o.a. aandacht gegeven aan een vrije ademhaling, het toelaten van beweging, de autonomie van verschillende lichaamsdelen en het spel met zwaartekracht en evenwicht.

Verder zijn souplesse, moeiteloosheid, uitlijning in meerdere richtingen (multi-directional alignment), en aanwezigheid in beweging en stilte enkele van de essentiële oefengebieden van SRT. De methode kan elke bewegingsstijl en activiteit ondersteunen en tegelijkertijd artistieke sensibiliteit en creatieve ontplooiing bevorderen.

Docent
Bettina Neuhaus is choreografe, danseres, docente en mentor en ruim 30 jaar in de dans- en theaterwereld actief. Ze studeerde muziek en beweging aan de Folkwang Universiteit voor de Kunsten in Essen, dans aan de Theaterschool Amsterdam en heeft een MA van het Trinity Laban Conservatorium voor Muziek en Dans, Londen.
Haar artistieke werk richt zich op directe compositie in performance en samenwerking met kunstenaars op het gebied van dans, muziek, lichtontwerp en poëzie.
Bettina studeerde Skinner Releasing Technique™(SRT) bij Joan Skinner in Seattle en is een van de enige twee gecertificeerde SRT docenten in Nederland. Ze verzorgt lessen en workshops in Instant Composition en SRT aan dans- en kunstacademies, studio’s en culturele instellingen in Europa en Zuid-Amerika.

 

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272314 | 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

 


 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.