Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Schrijven | Fotografie

Beeld//Taal II (vervolg): Fotografie & Schrijven (online)

Maandag van 19:30-21:30 uur ( om de week)

Docent
Zoë van de Kerkhof

Lesdata: 20 feb | 6 & 20 mrt | 3 & 24 apr

Voor wie
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die al eerder een cursus Beeld//Taal bij Zoë van de Kerkhof heeft gevolgd. 
 
Doel: inspiratie en creativiteit
Als we onderweg zijn naar onze bestemming kijken we niet echt rond. We zijn vaak gehaast en gefocust. Zonder dat je het waarschijnlijk doorhebt passeer je heel veel nog-niet-beschreven-verhalen en nog-niet-gemaakte-foto’s. Een oud mannetje op een bankje, een ruziënd stel, een verloren voorwerp troosteloos alleen.
 
Welke verhalen ga je zien als je wél rondkijkt, omhoogkijkt of even stilstaat? Welke (beeld)verhalen liggen er op straat, in de trein of in het raamkozijn die je kunt fotograferen en/of kunt beschrijven?
 
Inhoud
In deel 1 van de cursus Beeld//Taal hebben we op een creatieve manier verhalen omgezet in beelden en beelden omgezet in verhalen. Dit deden we aan de hand van huiswerk- en korte opdrachten in de les: Welk verhaal kun je schrijven bij een foto? Welke foto kun je maken bij een gedicht?  Hoe kun je teksten beeldend maken?
In deze vervolgcursus gaan we daarmee door. We gaan aan de slag met nieuwe (huiswerk)opdrachten en we bekijken samen het werk van bekende en minder bekende fotografen en schrijvers.

Reactie van een cursist:
'Zoë is een doorgewinterde docent en dat merk je. Ze is heel zorgvuldig of iedereen aan het woord komt en zet de structuur van de les ook goed op, zodat je duidelijk weet wat en wanneer je iets moet doen. Naast haar vaardigheden als docent is ze een gepassioneerd maker en die passie voor het vak van fotografie, poëzie en verhalenvertellen weet ze goed over te brengen. Ook maakt ze duidelijk wat de meerwaarde is van het mixen van Beeld en Taal en wat dan de kracht van het weglaten is, waardoor het spannender wordt voor de ontvanger, omdat die dan nog zelf dingen moet invullen.'

*note: in deze cursus leer je niet hoe jouw camera werkt of hoe je technisch het beste kunt fotograferen. Je leert wel op zoek te gaan naar verhalen, ze beeldend te maken en ze te beschrijven.


Bekijk de cursus Beeld//Taal ook op https://schrijvenonline.org/
 
Docent
In 2015 won Zoë van de Kerkhof de NRC foto jaarprijs met haar foto Mijn Dansende Mam. Sinds 11 april 2022 is ze de nieuwe stadsdichter van Leiden. Voor diverse muziekalbums verzorgde ze het artwork. Ze exposeerde in 2020 met haar foto’s en verhalen in het P.J Veth, Universiteit Leiden. Net als in haar vorige exposities o.a This is how we Roll (2017) en De stilte is N_ergens (2018)  is ook in deze expo Silencio Por Favor (2020) haar achtergrond als cultureel antropoloog duidelijk terug te zien.
Verder heeft ze ruimschoots leservaring (Cursus Beeld//Taal, theater en fotografie).
Instagram: @zoeschrijftmetlicht

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272314 | 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.