Universiteit Leiden

nl en

Didactiek

Arbeidsmarktvoorlichting

Het maken van passende keuzes tijdens de opleiding met het oog op de overstap naar de arbeidsmarkt is belangrijker dan ooit. De arbeidsmarkt verandert, wordt competitiever en vraagt van studenten een scala aan vaardigheden die direct inzetbaar zijn vanaf de eerste baan. Studenten zijn zich hier niet altijd van bewust.

Doelgroep
Ondersteunend personeel
Docent
Werkvorm
Workshop

In deze cursus leert u hoe u uw studenten kunt begeleiden in het plannen van hun studieloopbaan en hen kunt stimuleren aan loopbaanoriëntatie te werken. We gaan in op het maken van strategische loopbaankeuzes binnen en buiten de studie en belichten diverse instrumenten en tools die het maken van keuzes ondersteunen. Daarnaast wordt uiteengezet hoe de huidige arbeidsmarkt eruit ziet, welke rol internationalisering speelt, wat werkgevers van starters verwachten en in welke sectoren alumni van onze universiteit terecht komen. 

Voor wie

Studieadviseurs

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:

  • Wat is arbeidsmarktoriëntatie? 
  • Studieloopbaanplanning voor studenten WO bachelor en master (een fasebenadering: thema en organisatie, inhoud en timing), zoals onder meer gedefinieerd in het project Arbeidsmarktvoorbereiding van SOZ.
  • Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor WO studenten tot 2020.
  • Praktische hulp om studieloopbaanplanning te stimuleren vanuit de rol van de studieadviseur.
  • Relevante literatuur en tools.

Na afloop van de training

Kennis van (modellen voor) het begeleiden en stimuleren van studenten in loopbaanvoorbereiding en het maken van strategische loopbaankeuzes tijdens de studie, kennis van de meest recente (online) loopbaanbegeleidingstools,  een overzicht van de stand van zaken op  de arbeidsmarkt voor WO starters tot 2018, zicht op de werkvelden van alumni van de Universiteit Leiden.

Aanpak

Presentatie en interactieve oefeningen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.