Universiteit Leiden

nl en

Didactiek

Suïcidepreventie: gatekeeperstraining

Deze training geeft concrete handvatten om zelfmoordgedachten te herkennen en zonder schroom een gesprek te voeren met studenten over wanhoop en doodsverlangen.

Doelgroep
Ondersteunend personeel
Docent
Emile Dingjan  (Studentenpsycholoog)
Werkvorm
Workshop

‘Ik zie het niet meer zitten
Ze zullen geen last meer van mij hebben

Heeft u in gesprekken met studenten wel eens te maken met signalen van suïcidaliteit of een of een vermoeden daarvan? Tijdens deze training leert u hoe het beste om kunt gaan met deze studenten en hoe u ze kunt doorverwijzen naar professionele hulp.

Voor wie

Studieadviseurs van de Universiteit Leiden en externe studieadviseurs. Externe studieadviseurs betalen €200,- voor de training. Voor studieadviseurs in dienst van de Leidse universiteit is de training gratis.

Onderwerpen

  1. Bespreking van ervaringen met studenten met zelfmoordgedachten
  2. Het oefenen van vaardigheden van de deelnemers
  3. Kennis over het suïcidale proces, risicoverhogende en beschermende factoren
  4. Bespreking van verwijsmogelijkheden en de hierbij behorende aandachtspunten

Na afloop van de training

U leert verantwoord (en gefaseerd) doorvragen bij studenten met zelfmoordgedachten en weet wat daarin de grens is. U leert wanneer en hoe u kunt doorverwijzen naar professionele hulp. Na afloop van deze training bent u getraind als ‘gatekeeper’: u kunt een sleutelrol vervullen door deuren naar hulp te openen voor iemand die dat zelf niet (bewust) kan of naar op zoek is.

Aanpak

In deze training van 1 dagdeel (4 uur) krijgt u praktische tips en handvatten om te leren hoe het beste kunt omgaan met studenten met zelfmoordgedachten. De training is interactief van aard en kent een afwisseling van theorie, het oefenen van gespreksvoering in rollenspellen en een plenair onderdeel over doorverwijzen. U krijgt hierbij persoonlijk feedback van de twee trainers van 113 Zelfmoordpreventie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.