Universiteit Leiden

nl en

Een veilige werkplek

Of je nu aan een bureau werkt of in een laboratorium: iedere werksituatie kent risico's. De universiteit streeft naar een zo gezond mogelijke werkomgeving en probeert gezondheidsrisico's zoveel mogelijk te beperken.

Werken in een laboratoriumomgeving is anders dan werken in een kantoor. Lees meer over de regels die gelden als je werkt in of rondom een laboratorium onder de tab van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Als je te lang achter een computer of laptop zit, kun je lichamelijke klachten ontwikkelen. Gezondheidsklachten door beeldschermwerk werden vroeger RSI (Repetitive Strain Injury) genoemd. Tegenwoordig spreken we vaak over KANS (klachten arm, nek en schouder). Klachten kunnen zich voordoen in spieren, pezen en zenuwen, zowel van nek en schouders als armen en handen. Bij het ontwikkelen van dit soort klachten spelen vijf factoren een rol: werkplek, werktijden, werktaken, werkdruk en werkhouding.

Waar vind je tips om deze klachten te voorkomen of op te lossen?

Als je vaak veel of verkeerd tilt, draagt, trekt of duwt of als je veel staat of loopt tijdens je werk, loop je risico op overbelasting. Je krijgt dan bijvoorbeeld rugklachten. Het is daarom belangrijk om je werk op een verantwoorde manier uit te voeren en fysieke belasting zoveel mogelijk te limiteren.

Wil je weten hoe je klachten kunt voorkomen? Lees dan de folder Aandachtspunten tillen en dragen.

Op je werk kun je in aanraking komen met stoffen die bij jou een allergische reactie oproepen, zoals irritatie van de huid, neus, ogen of longen.

Latexallergie en proefdierallergie
Vooral latexallergie en proefdierallergie komen met enige regelmaat voor: latexallergie bij werknemers die veel in aanraking komen met rubberproducten en proefdierallergie bij werknemers die met proefdieren werken. In de folders Latexallergie en Proefdierallergie lees je alles over deze allergieën en wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Vermoed je dat je een allergie hebt opgelopen door je werk? Meld dit dan aan je leidinggevende en/of neem contact op met de bedrijfsarts.

De Legionellabacterie kan groeien in water en waterleidingen. Dat betekent dat nevel uit bijvoorbeeld douches, sproei-installaties en brandslangen via inademing een infectie (veteranenziekte of legionellagriep) kan veroorzaken.

Om het risico zoveel mogelijk te beperken, controleert EC Vastgoed regelmatig alle risicovolle plekken, zoals de vernevelingsinstallaties in de Hortus Botanicus, de douches in Plexus en het USC en de koeltorens van het Sylvius Laboratorium en het KOG-gebouw.

Maak je op jouw afdeling of binnen jouw eenheid gebruik van brandslangen, nood- en/of oogdouches? Meld dat dan altijd even bij je preventiemedewerker, die helpt je graag om praktisch stappen te ondernemen tegen de risico’s van de legionellabacterie en besmetting te voorkomen.

Waar vind je aanvullende facultaire informatie over dit onderwerp?

Eventuele aanvullende facultaire informatie over veilig werken vind je onder de facultaire tabbladen op de pagina Een veilige werkplek - aanvullende facultaire informatie.

Waar kun je terecht met vragen?

  • Neem voor vragen over klachten door beeldschermwerk en de inrichting van je werkplek contact op met jouw preventiemedewerker.
  • Neem voor meer informatie over het voorkomen van allergieën contact op met jouw arbeidshygiënist.
  • Kijk voor meer informatie over hoe je veilig jouw pand verlaat op de ontruimingssite.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.