Universiteit Leiden

nl en

Een veilige werkplek

Of u nu aan een bureau werkt of in een laboratorium: iedere werksituatie kent risico's. Als uw werkgever streven wij naar een zo gezond mogelijke werkomgeving en proberen wij gezondheidsrisico's zoveel mogelijk te beperken. We zetten hier de belangrijkste risico's en maatregelen op een rij.

Beeldschermwerk en klachten van armen, nek en schouders

Door te lang achter computer of laptop te werken kunt u lichamelijke klachten ontwikkelen. Gezondheidsklachten door beeldschermwerk werden vroeger RSI (Repetitive Strain Injury) genoemd. Tegenwoordig spreken we vaak over KANS (klachten arm, nek en schouder). Klachten kunnen zich voordoen in spieren, pezen en zenuwen, zowel van nek en schouders als armen en handen. Bij het ontwikkelen van dit soort klachten spelen vijf factoren een rol: werkplek, werktijden, werktaken, werkdruk en werkhouding.

Wilt u weten hoe u klachten kunt voorkomen of oplossen? Lees dan onze brochure Beeldschermwerk en RSI. Of bekijk de arbocatalogus KANS van de universiteiten met volop informatie over preventie, voorlichtingsmateriaal en hulpmiddelen om risico's te inventariseren. U kunt ook een filmpje bekijken over het instellen van een computerwerkplek.

Fysieke belasting

Als u vaak veel of verkeerd tilt, draagt, trekt of duwt of als u veel staat of loopt tijdens uw werk, loopt u het risico op overbelasting. U krijgt dan bijvoorbeeld rugklachten. Het is daarom belangrijk om uw werk op een verantwoorde manier uit te voeren en fysieke belasting zoveel mogelijk te limiteren.

Wilt u weten hoe u klachten kunt voorkomen? Lees dan onze brochure Aandachtspunten tillen en dragen.

Allergieën

Op uw werk kunt u in aanraking komen met stoffen die bij u een allergische reactie oproepen, zoals irritatie van de huid, neus, ogen of longen. Vooral latexallergie en proefdierallergie komen met enige regelmaat voor: latexallergie bij werknemers die veel in aanraking komen met rubberproducten en proefdierallergie bij werknemers die met proefdieren werken. In de brochures Latexallergie en Proefdierallergie leest u alles over deze allergieën en wat u kunt doen om ze te voorkomen. Vermoedt u dat u een allergie heeft opgelopen door uw werk? Leg dit dan voor aan uw leidinggevende en/of neem contact op met uw bedrijfsarts.

Besmetting met Legionella

De Legionellabacterie kan groeien in water en waterleidingen. Dat betekent dat nevel uit bijvoorbeeld douches, sproei-installaties en brandslangen via inademing een infectie (veteranenziekte of legionellagriep) kan veroorzaken.

Om het risico zoveel mogelijk te beperken, controleert EC Vastgoed regelmatig alle risicovolle plekken, zoals de vernevelingsinstallaties in de Hortus Botanicus, de douches in Plexus en het USC en de koeltorens van het Sylvius Laboratorium en het KOG-gebouw.

Maakt u op uw afdeling of binnen uw eenheid gebruik van brandslangen, nood- en/of oogdouches? Meld dat dan altijd even bij uw preventiemedewerker, die helpt u graag om praktisch stappen te ondernemen tegen de risico’s van de legionellabacterie en besmetting te voorkomen.

Meer informatie

Voor vragen over klachten door beeldschermwerk en de inrichting van uw werkplek kunt u terecht bij uw preventiemedewerker. Voor meer informatie over het voorkomen van allergieën neemt u contact op met uw arbeidshygiënist. Meer informatie over hoe u veilig uw pand verlaat vindt u op de ontruimingssite.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.