Universiteit Leiden

nl en

Aukje Nauta in HR magazine over schaamte op de werkvloer

'Er mag wat mij betreft meer triple P-schaamte zijn op de werkvloer', pleit organisatiepsycholoog Aukje Nauta in HR Magazine. In tegenstelling tot het algemeen gedachtegoed ziet ze schaamte juist als een mooie emotie. 'Je kunt het inzetten als wegwijzer naar iets wat je het liefste wil en het zorgt voor (zelf)verbetering.' Luister ook naar Nauta op NPO Radio 1 over de val van Matthijs van Nieuwkerk.

HR Magazine

'Schaamte is als een soort kanarie in de kolenmijn, het geeft aan dat er niet wordt voldaan aan een bepaalde norm. Het signaleert dat jij en/of je omgeving moeten veranderen en zorgt daarvoor niet alleen voor zelfverbetering maar ook ook voor de verbetering van de hele organisatie', vertelt Nauta in HR Magazine. 'Wat mij betreft mag er daarom wat meer triple-P schaamte zijn'. Schaamtevrij op de werkvloer (26 januari 2023).

NPO Radio 1 - Nieuwsweekend

Na het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk op de DWDD-redactie kregen ook de omstanders een veeg uit de pan. Is dat wel terecht? Hebben we niet allemaal wel eens weggekeken als een collega de volle laag kreeg? Organisatiepsycholoog Aukje Nauta bij Nieuwsweekend op NPO Radio 1 over kansen voor bystanders.Laat iedereen eens in de 'Matthijs-spiegel' kijken (26 november 2022)

NRC

Is door de val van Mathijs van Nieuwkerk het einde van het bullebak-baas-tijdperk in zicht? 'De tolerantie voor bullebak-gedrag neemt af', vertelt Aukje Nauta in NRC, 'maar het bully-gedrag zelf niet'. De DWDD- kwestie, die de typische kenmerken van machtsmisbruik vertoont, is daar een goed voorbeeld van. 'Een leider komt bovendrijven, ontpopt zich tot een autoritaire baas en wordt uiteindelijk te weinig gecorrigeerd.' In een bedrijf met een hoge ambitie en weinig sociale veiligheid ligt een angstcultuur op de loer'.
Zo had Matthijs van Nieuwkerk zijn talkshow ook kunnen maken - zonder blaffen

Aukje Nauta in de media

Als bijzonder hoogleraar 'Enhancing individuals in a dynamic work context' maakt organisatiepsycholoog Aukje Nauta zich sterk voor duurzame inzetbaarheid van werknemers. Daarover vertelt ze in diverse media.

Beluister Aukje's aanrader

Gesproken columns (6-7 minuten) bij PeoplePowerFM over de kracht van mensen in organisaties.
Beluister alle aanraders van Aukje Nauta

Aukje Nauta in diverse media over duurzame inzetbaarheid

Workjuice

Lees de tips van Aukje Nauta voor de hernieuwde kennismaking met de kantoortuin in 'De Terug Naar Kantoor-gids' en je bent helemaal voorbereid om, je raadt het al, terug naar kantoor te gaan.

1. Help! Ik ben sociaal onhandig geworden. Wat nu?
7. Hoe hervind ik het teamgevoel met mijn collega’s? 
9. Wat als ik helemaal niet meer terug wil naar kantoor?
De Terug Naar Kantoor-gids: van sociale onhandigheid tot omgaan met prikkels

RTL Nieuws

Weer onder de mensen zijn, bellen in dezelfde kamer en weer wat meer direct overleg. Aukje Nauta waarschuwt wel dat je het niet op zijn beloop moet laten. "Praat erover en maak er afspraken over. Anders krijg je de situatie dat er mensen op kantoor werken en alsnog de hele tijd aan het videobellen zijn omdat de meeste collega's thuis zitten."
Iedereen weer op kantoor, hoe regel je dat relaxed?

BNR 

Je schamen hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Het kan juist in je voordeel werken, ook op de werkvloer. 'Het is bewezen dat als mensen voor een brainstorm schaamtevolle verhalen met elkaar delen, de brainstorm veel meer oplevert.' Bekijk het fragment bij BNR.

NRC

Blozen, handen voor het gezicht, jezelf dood wensen. Schaamte is een lelijke, maar nuttige emotie. Aukje Nauta pleit ervoor schaamtegevoelens te laten zien. 'Schaamte verdwijnt door de onthulling ervan.'
Waarom schaamte heel nuttig is (en veel complexer is dan schuldgevoel) (26 augustus)

RTLNieuws

Aukje Nauta moedigt aan om je lekker te gaan schamen: 'Enorm boeiende emotie die we onterecht wegstoppen.' 
Ga je lekker schamen: 'Enorm boeiende emotie die we onterecht wegstoppen' (20 augustus)

Aukje Nauta bij de Universiteit van Nederland over thuiswerken

Benieuwd naar de onderzoeken die genoemd worden?
Onderzoek callcenter medewerkers | Meta-analyse thuiswerken 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Eerder in de media

Volkskrant

‘Als je meer dan de helft van de tijd thuiswerkt, gaat dat ten koste van relaties en promotiekansen. Helemaal als anderen wél op kantoor zijn en daardoor beter zichtbaar zijn voor de werkgever', zegt Aukje Nauta. Ze verwacht dat de terugkeerfase gepaard zal gaan met de nodige ‘overgangsfrictie’, waarin er conflicten zullen ontstaan over wie wanneer thuiswerkt.
Na het thuiswerken eindelijk terug naar kantoor: ‘Ik voel me net een brugklasser’ (27 juni)

Trouw

Niet iedereen wil na de coronacrisis weer terug naar de kantoortuin zoals die was, denken arbeidsexperts. Dat de kantoortuin ooit populair is geworden vindt Aukje Nauta fascinerend. 'Een ander nadeel van de kantoortuin is dat je geen privézaken kunt bespreken. Dat is wel een behoefte van werknemers.'
Wie wil er na dik een jaar thuiswerken nog terug naar de kantoortuin? (11 juni)

Doorzaam

Slepende coronapandemie heeft negatieve invloed op vitaliteit, samenwerking en innovatie (14 mei )

NRC

Thuiswerken, je eigen tijd indelen en digitaal samenwerken, dat blijven we ook doen na de coronacrisis. En dat vraagt om nieuw leiderschap zegt een groep van tien Nederlandse onderzoekers en psychologen, onder wie organisatiepsycholoog Aukje Nauta. Voor het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) schreven zij een kort, praktisch paper over effectief leidinggeven tijdens en na corona.
Deze tijd vraagt om nieuw leiderschap (7 maart)

Loopbaanvisie 

'Zorg zelf voor je energiebronnen: autonomie, verbinding met collega's en vaardigheden ontwikkelen. Bel of app je collega's en volg online webinars. Door je energiebronnen zelf vorm te geven, boetseer je de baan die bij je past', zegt Aukje Nauta over deze tijd van gedwongen thuiswerken. 
Grijzer (Januari 2021)

Loopbaanvisie

De pandemie maakt dat ook de kleurrijke extraverten er noodgedwongen een introverte leefstijl op nahouden. Zouden de extraverten extra te lijden hebben onder lockdowns, verplicht thuiswerken en de afwezigheid van feestjes en partijen?

Nu.nl

Het thuiswerken bevalt toch goed? Maar dat is niet alleen een kwestie van de deur dichtdoen en thuis je laptop openklappen. 'Die toevallige ontmoetingen op kantoor zijn nodig voor creativiteit en innovatie', zeg Nauta na onderzoek onder ruim achthonderd HR-professionals over thuiswerken.
Kantoordeuren sluiten? Pas op, er verdwijnt meer dan alleen werkruimte 

LNVH

Videoportret Aukje Nauta over thuiswerken in coronatijd

NPO Radio1 Met het oog op morgen

1 mei is de Dag van de Arbeid, en dit jaar is dat vooral de dag van de thuisarbeid. 
1 mei dag van de (thuis)arbeid (30 april

NOS

'Zodra mensen 2,5 dag of langer gaan thuiswerken, verliezen ze het contact met collega's', zegt Nauta. 'Dus een vaste dag in de week waarop iedereen bij elkaar komt is nodig, zodat je de connecties behoudt.' 
Zo ziet werken eruit na de coronacrisis

Het Parool

Het is vooral belangrijk dat werknemer en werkgever de dialoog met elkaar aangaan. 'We moeten dit nog een paar weken volhouden en daarna wil je ook nog functioneren.'
Thuiswerken tijdens de coronacrisis: zo hou je het vol (6 april)

BNR podcast met Ben Tiggelaar

Welke tips en inzichten helpen om energiek te blijven werken en samenwerken? In dit dynamische gesprek deelt Nauta haar visie en ervaring met Ben Tiggelaar .
Aukje Nauta: Hoe overleef ik mijn werk? 

Xpert HR

Juist door sterke trends in de arbeidsmarkt moet duurzame inzetbaarheid top of mind zijn. Het meeste gevaar lopen de werknemers in organisaties waar leren achterblijft. Nauta heeft ideeën voor oplossingen.
Gevaarlijk: organisaties waar leren geen onderdeel van het werk is

BNR Nieuwsradio werkverkenners

Om een team te bouwen kun je paintballen of naakt model schilderen (ja, echt!). Maar hoe zorg je dat jouw team het hele jaar door goed functioneert? 
Teambuilding

NPO1 - EenVandaag

Nauta vraagt zich af hoe het toch komt dat we werk in het algemeen neerzetten als iets stoms. Dat is volgens haar niet nodig, mits je goed voor ogen blijft houden wat voor jou belangrijk is in leven en werk, en daar zoveel mogelijk naar probeert te handelen.
Dit houdt werken leuk: sluit een I-deal

Intermediair

Bedrijven worden onterecht gedomineerd door competitief gedrag en mensen lijden daaronder, zegt Nauta. Bedrijven die hun werknemers met liefde bejegenen, floreren het beste is de overtuiging van Nauta. ‘Een keurslijf kan dan wel efficiënter lijken, maar de vrijheid die je afpakt, betaalt zich terug in minder motivatie en inzet.’
‘Vriendelijkheid en verbinding maken ook op het werk gelukkig’

Leidsch Dagblad

In haar oratie op 7 december waarschuwt Nauta tegen een koude, onpersoonlijke verhouding die in Nederland tussen werkgevers en werknemers dreigt te ontstaan. Bedrijven die hun werknemers met liefde bejegenen, floreren het beste.
Liefdevol werkgeverschap werkt ’t beste [video]

Xpert HR

Nauta pleit ervoor dat werk met liefde wordt gedaan én gegeven. ‘HR is bij uitstek de ‘liefdesbemiddelaar’ tussen mens en organisatie.’
Hoogleraar Aukje Nauta ziet HR als ‘liefdesbemiddelaar’

NRC

Zelfsturing, alternatieve functioneringsgesprekken, feedback-apps. Er verandert van alles op de werkvloer. Maar werkt het ook? Aukje Nauta: ‘Veel van wat organisaties uitproberen, is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.’
Lees: ‘Er wordt veel klakkeloos overgenomen’

De Financiële Telegraaf

Werknemers als wegwerpartikel? Het gebeurt, maar het hóéft niet, zegt organisatiepsycholoog Aukje Nauta. Vrijdag 7 september houdt ze haar oratie aan de Universiteit Leiden. En betoogt ze dat liefde voor personeel geld kan opleveren. 
Lees: ‘Werkgevers, kies eens voor liefde’

NPOradio1 - Spraakmakers

Aukje Nauta pleit voor het goede gesprek op de werkvloer van werkgevers en werknemers. 'Misschien zijn er wel collega's die meer willen werken', zegt Nauta. 'Je bent niet je baan. Wij zijn met z'n allen de economie. De mens voorop stellen, dan komt de winst vanzelf wel.' 
Beluister 'Wat is er mis met parttime werken?! - deel 4'

BNR

Nederland een laag arbeidsethos, zoals het Sociaal Cultureel Planbureau rapporteert? Volgens Aukje werken we vooral slim.
Beluister 'We denken goed na over waaróm we werken en we nemen niet klakkeloos een of andere norm over'

EenVandaag

'We gaan onvoldoende met elkaar in gesprek over hoe je wilt werken', zegt Nauta. Daardoor ontstaan volgens haar ook situaties waarbij werkzaamheden te veel van bovenaf worden geregeld. 'Je autonomie, de mogelijkheid om je te ontwikkelen en de verbinding met anderen. Als dat er niet is, ervaar je werkstress.'
Beluister Van politie tot piloten: werkdruk overal een groeiend probleem

BNR

Een op de drie werknemers werkt tien jaar of langer bij één en dezelfde werkgever, liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Nauta bij BNR: 'Die baanduur van 10 jaar wil niet zeggen dat je 10 jaar hetzelfde werk doet. Bovendien verandert ook de inhoud van het werk. Eigenlijk zou je ook een psychologisch contract moeten meten.'
Beluister het interview over CBS-cijfers en baanduur voor BNRnieuwradio
Lees 'Baan voor het leven is geen probleem: 'Maak tijd om te klooien' op Nu.nl

Financieel Dagblad

Aukje Nauta: 'De tijd van praten is voorbij. De kloof tussen hoog- en laagopgeleid en kansrijk en minder kansrijk wordt steeds groter. Dat is zorgwekkend.' Nauta betwijfelt of de polder een doorbraak kan forceren. 
Een leven lang leren, of een leven lang praten? 

NOS

'Blijven leren is echt cruciaal.' Aukje Nauta raadt werknemers aan om er zelf naar te vragen. 'Je zult verrast staan dat de baas altijd wel weer een potje weet te vinden om het te financieren.'
Je leven lang leren is het devies, maar waar hebben werknemers recht op?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.