Universiteit Leiden

nl en

Frank Pieke over de verdwijning van Jack Ma in podcast ‘De Dag’ van NPO 1

Wat is er gebeurd met Jack Ma? De oprichter van het Chinese technologiebedrijf Alibaba is al twee maanden niet in het openbaar verschenen. Dat is opmerkelijk, want hij treedt juist graag en vaak naar buiten. In de podcast 'De Dag' van NPO Radio 1 laat hoogleraar Moderne Chinastudies Frank Pieke zijn licht schijnen over deze verdwijning.

Volgens Pieke heeft Ma’s verdwijning waarschijnlijk te maken met de kritiek die hij onlangs heeft geuit op het beleid van president Xi Jinping. ‘Mensen die in onmin zijn geraakt met Xi Jinping en andere politieke leiders zie je vaak uit beeld verdwijnen voor een paar weken of maanden. Dan komen ze ineens weer terug en bekennen ze hun zonden en fouten, beloven ze beterschap en dat ze vanaf nu braaf zullen zijn.’

Meer horen?

De hele podcast 'De Dag' is te luisteren op de website van NPO Radio 1.

Frank Pieke is hoogleraar Modern China Studies. Hij onderzoekt onder meer de heerschappij en de organisatie van de Chinese Communistische Partij in de context van China's globalisering en markthervorming.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.