Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma: Europese Commissie stelt zich voorzichtig op bij aanpak pandemie

Duitsland sluit de grenzen voor reizigers uit Groot-Brittannië, Portugal en Brazilië. Portugal sluit de grens met Spanje. En Nederland wil vluchten uit Zuid-Afrika weren. Het grensbeleid in Europa kent inmiddels meer varianten dan het coronavirus.

Jorrit Rijpma

Brussel probeert intussen de regie in handen te houden, want wat is er nog over van onze afspraken over binnen- en buitengrenzen? 'Deze hele coronacrisis is een black swan en heeft alle normale regels overhoop gegoooid', zegt hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma in het VPRO-programma Bureau Buitenland. 'De Europese Commissie heeft anvankelijk een belangrijke rol gespeeld bij het coördineren van de Europese aanpak. Maar het virus blijft intussen maar veranderen. De Commissie is erg voorzichtig om niet harde regels op te leggen aan de lidstaten. Ze zitten erg op de coördinerende lijn.'

Het komt er voor een groot deel op neer dat bij het opstellen van het Schengenverdrag is vergeten om het scenario van een pandemie erin op te nemen. 'Ze hebben vanaf het begin gezegd dat als er een noodgeval is, dat je dan weer grenscontroles mag instellen. zoals bij een terroristische aanslag of bij een gevaar voor de openbare orde. Ze zijn alleen vergeten om de volksgezondheid daaraan toe te voegen', zegt Rijpma.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.