Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers: 'NCTV mag niet met nepaccounts burgers volgen'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft jarenlang privacygevoelige informatie over burgers verzameld en verspreid. En dat is in strijd met de wet, zeggen deskundigen.

Bart Custers

De NCTV is in 2004 opgericht om de uitwisseling van informatie tussen overheidsinstanties te coördineren en maakt ook zelf analyses over de nationale veiligheid. Daaronder schaart de NCTV ook verschillende vormen van activisme en religieus fundamentalisme. Maar nergens is duidelijk vastgelegd hoever de coördinator mag gaan in het verzamelen van informatie over personen en organisaties.

Uit onderzoek van NRC blijkt dat medewerkers met nepaccounts op sociale media in het geheim honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en linkse en rechtse activisten volgden. Data- en privacyhoogleraren reageren in NRC kritisch. De coördinator mag niet met nepaccounts burgers volgen, zegt hoogleraar Law and Data Science Bart Custers tegen de krant. 'Het gebruik van nepaccounts is werken onder dekmantel. De NCTV heeft die bevoegdheid niet. Als de overheid ongeoorloofd mensen gaat volgen, krijg je een politiestaat.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.