Universiteit Leiden

nl en

Remco Breuker bij NOS over crisis in Noord-Korea

Voedseltekorten, medicijnentekorten en massale prijsstijgingen en dat middenin een pandemie. Het gaat niet goed in Noord-Korea, de problemen stapelen zich op. Hoogleraar Remco Breuker duidt de situatie voor de NOS.

In het Aziatische land gaat het zelfs zo slecht, dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un sprak over de voedseltekorten in zijn land. Dat is opmerkelijk voor een dictatuur, waar negatieve berichten normaal nauwelijks naar buiten worden gebracht. Volgens Breuker is het een onderhandelingstechniek. ‘Zo probeert hij zonder om veel te vragen, toch dingen los te krijgen humanitaire hulp, maar dan zonder voorwaarden. Kim Jong-un wil hiermee zeggen dat hij geen instabiel Noord-Korea wil en dat niemand daar wat aan heeft.’

Breuker verwacht dat er komende tijd meer vergelijkbare berichten naar buiten komen over de problematiek in het land. ‘De problemen in Noord-Korea zullen verergeren. De zomeroogst komt eraan en die gaat blijkbaar flink tegenvallen.’

Meer lezen?

Dit kan via de website van NOS, hier vind je het volledige artikel, waarin ook Casper van der Veen spreekt over de problematiek.  

Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de middeleeuwse geschiedenis van Korea en Noordoost-Azië en in hedendaagse Noord-Koreaanse aangelegenheden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.