Universiteit Leiden

nl en

Dirk Visser over restauratie stationshond Mannes in Assen

Stationshond Mannes houdt de gemoederen in Assen flink bezig. De kunstenaar is het niet eens met het uiterlijk van zijn houten kunstwerk nadat de gemeente het heeft laten restaureren en zegt imagoschade te lijden. Assen moet de hond in ere herstellen, anders stapt de kunstenaar naar de rechter.

Dirk Visser

Volgens de advocaat van de kunstenaar is bij de restauratie de kleurstelling en nervenstructuur van de buitenkant van de hond van gedaante verwisseld. Heeft de gemeente inderdaad een fout gemaakt door Mannes op deze manier te laten restaureren? 'De kern is dit soort gevallen is of beide partijen redelijk hebben gehandeld', zegt hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht Dirk Visser. 'Dus was dit bijvoorbeeld de enige juiste manier om het kunstwerk te repareren? Is er goed genoeg gecommuniceerd? Naar die redelijkheid moet je eerst kijken.'

Visser ziet een lastige zaak en het is niet eenvoudig om te beoordelen of de kunstenaar bij de rechter kans maakt. 'Deze discussie heeft te maken met het auteursrecht van de kunstenaar en met name artikel 25 van de Auteurswet. Daarin staat dat een kunstenaar het recht heeft om zich te verzetten tegen een wijziging van zijn of haar werk', legt Visser uit.

Lees het hele artikel bij RTV Drenthe.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.