Universiteit Leiden

nl en

Geerten Boogaard: 'Nederland groeit toe naar constitutioneel hof'

De Tweede Kamer vraagt om advies van de Raad van State over het combineren van het Tweede Kamerlidmaatschap met een post in het kabinet. Dat wijst er volgens Boogaard op dat Nederland toegroeit naar een constitutioneel hof.

Geerten Boogaard

Een constitutioneel hof kan wetten toetsen aan de Grondwet en verdragen. Duitsland bijvoorbeeld kent al zo'n hof: het Bundesverfassungsgericht. Hoogleraar Decentrale Overheden Geerten Boogaard is voorstander van de ontwikkeling naar een constitutioneel hof. 'Eigenlijk zou dat ook de vorm van een openbaar geding moeten krijgen', schrijft hij op zijn LinkedIn-pagina

Boogaard ziet voor zich dat tegenstanders van het combineren van het Kamerlidmaatschap met een kabinetspost, onder wie de hoogleraren Bert van den Braak en Wim Voermans, in discussie gaan met een voorstander uit het ambtelijk apparaat. Daarna zou er een gezaghebbend advies moeten komen van de Afdeling Advisering van de Raad van State.

Lees er meer over op de website van Mr. Online.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.