Universiteit Leiden

nl en

Maurits Berger bij VRT Nieuws over de interpretatie van sharia door taliban

In een officiële persconferentie gegeven kort na hun machtsovername in Afghanistan, gaven de taliban aan vrouwenrechten te zullen respecteren “binnen het kader van de sharia”. Hoogleraar Maurits Berger praat bij VRT Nieuws over wat de sharia inhoudt en wat dit nieuws kan betekenen voor de vrouwenrechten in Afghanistan.

De sharia is geen wet, maar een complex rechtsysteem met regels over hoe bijvoorbeeld te vasten of hoe te bidden. Het lastige hieraan is dat er ieder deze regels op eigen wijze interpreteert. Berger stelt dat er een heel spectrum aan interpretaties bestaat: van wat wij zeer liberaal zouden noemen, tot zeer conservatief en in strijd met de mensenrechten. ‘Als de taliban zegt dat alles mag binnen de grenzen van de sharia, dan is mijn eerste vraag: wat bedoelen ze precies met de sharia?’, zegt hij. ‘En dan hebben ze een verleden, een "track record" dat niet al te optimistisch stemt.’

Meer lezen?

Het volledige artikel met Maurits Berger is terug te lezen op de website van VRT Nieuws.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.