Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren bij VRT NWS over de aanslagen van Parijs in 2015

Jelle van Buuren, universitair docent bij ISGA, besprak in VRT NWS de aanslagen in 2015 en de beschuldigend vinger die naar België wees

De aanslagen van november 2015 in Parijs hebben Frankrijk veranderd. Het was massaal en er waren veel slachtoffers. Iedereen kon slachtoffer zijn geweest, legt Van Buuren uit, het waren allemaal gewone mensen. ‘Ook het fenomeen van de zelfmoordaanslag was nieuw voor ons. Het is een vorm van terreur die de hele samenleving treft en bovendien moeilijk te bestrijden is. De ordediensten kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn.’

België

Er werden veel vragen gesteld over hoe dit had kunnen gebeuren. In eerste instantie kreeg België de schuld, al beseften de Fransen wel dat er ook bij hen iets moest veranderen, stelt Van Buuren. ‘Frankrijk liep sinds de jaren 90 voorop in de strijd tegen de terreur… als het land dacht nog alles onder controle te hebben, dan is het zes jaar geleden wel wakker geworden uit die illusie.’

Lees hier het volledige artikel van VRT NWS

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.