Universiteit Leiden

nl en

Erik-Jan Zürcher op NOS.nl over diplomatieke situatie Turkije

Erik-Jan Zürcher, emeritus hoogleraar Turkse talen en culturen, licht op de website van NOS de politieke situatie in Turkije toe. De Turkse president Erdogan heeft in een toespraak gezegd ambassadeurs uit tien landen - waaronder Nederland - uit te zetten nadat zij zich hadden uitgesproken voor de vrijlating van zakenman Osman Kavala.

Erdogan ziet de gezamenlijke verklaring als inmenging in de binnenlandse politiek, maar Zürcher betwijfelt dit. ‘Ze hebben bij mijn weten niets gezegd over de Turkse rechtspraak. Ze hebben alleen gezegd dat Turkije zich aan een vonnis moet houden van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.’

‘In kringen van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze hierdoor totaal overvallen. Ik denk dat ze nog wel pogingen zullen doen om Erdogan op andere gedachten te brengen. Aan de andere kant zou hij wel erg veel gezichtsverlies lijden als hij ze nu niet zou uitzetten,’ vertelt hij.

Meer weten?

Lees het artikel op de website van NOS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.