Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma over toename aantal bootvluchtelingen op het Kanaal

Zeker 27 migranten kwamen eergisteren om het leven nadat hun bootje op het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland kapseisde.

Jorrit Rijpma

De afgelopen maanden nam het aantal illegale overtochten op het Kanaal fors toe. Dagelijks vertrekken er zo'n 25 bootjes met groepen migranten vanuit Calais. Dat is uitzonderlijk: normaal gesproken neemt de migratie over zee af in de winter, vanwege de slechtere weersomstandigheden. De temperatuur van het water in het Kanaal daalt tegen het einde van het jaar onder de 10 graden Celsius.

Toch gebeurt het nu wel en dat is vooral een kwestie van vraag en aanbod, zegt hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma. 'De migratie is grotendeels verschoven van verstoppen in vrachtwagens naar bootjes, en de mensensmokkelindustrie faciliteert dat.'

Ook de brexit speelt volgens Rijpma een belangrijke rol. 'Voorheen maakten de Britten deel uit van de douane-unie en konden ze zich beroepen op de zogeheten Dublinregels. Die bepaalden dat vluchtelingen asiel moesten aanvragen in het land waar ze de EU binnenkwamen. Daardoor kon het VK asielzoekers terugsturen naar dat desbetreffende land.' Dat gaat nu veel moeizamer.

Lees het gehele artikel bij de NOS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.