Universiteit Leiden

nl en

Thijs Bosker in diverse media over microplastics in walvispoep

Verschillende media schreven afgelopen week over het onderzoek van o.a. Thijs Bosker, universitair hoofddocent Milieuwetenschappen. Uit dat onderzoek bleek dat walvissen in de buurt van Auckland in Nieuw-Zeeland zo'n 3 miljoen deeltjes microplastic per dag eten.

Uit het onderzoek werd geconcludeerd dat de walvissen zo’n 25.000 delen microplastic per hap binnen krijgen. Bosker: ‘Microplastics zijn minuscule deeltjes plastic die we overal in de natuur terugvinden. Grote stukken plastic breken af, en uiteindelijk worden ze zo klein dat we ze niet meer kunnen zien. In ons water, in de lucht, in ons voedsel, overal zitten kleine deeltjes plastic in.’  Dit microplastic is kleiner dan 5 millimeter. Het grootste deel is afkomstig van de prooi, krill en klein plankton. Ook blijkt dat slechts 1 op de 1.000 microplastics direct afkomstig is uit het water. Bosker vindt het geen verrassing dat er zoveel microplastic is gevonden in de walvispoep, wel is hij verbaasd over de grote hoeveelheid ervan.   

Samenwerking met lokale walvissafari

Het was het eerste onderzoek waarbij walvispoep werd onderzocht om de omvang van vervuiling te bepalen. Bosker: ‘Het is best moeilijk om deze te vinden, want je moet er maar net bij zijn op het moment dat de walvis poept.’ Omdat het niet mogelijk was voor de onderzoekers om constant naast een walvis te gaan varen, zijn ze de samenwerking aangegaan met een lokale walvissafari die dagelijks met toeristen de zee op gaan op zoek naar de walvissen. Bosker: 'Iedere keer dat ze dan de walvis hun behoefte zagen doen, schepten ze het met een netje uit het water, en werd het naar de universiteit van Auckland gebracht. Zo makkelijk kan het zijn.’ 

Lees het artikel van Drimble hier
Lees het artikel van Tubantia hier
Lees het artikel van de Telegraaf hier
Lees het artikel van de Moustique hier
Lees het artikel van het Leidsch Dagblad hier
Lees het artikel van het AD hier
Lees het artikel van Trouw hier
Luister hier naar Thijs Bosker op NPO Radio 1
Lees het artikel van BNNVARA hier
Lees het artikel van het Nederlands Dagblad hier
Lees het artikel van het Dagblad van het Noorden hier
Lees het artikel van het Noordhollands Dagblad hier 

Lees het artikel van de PCZ hier
Lees het artikel van de Gelderlander hier
Lees het artikel van Metrotime hier

Lees het artikel van 1 News hier
Lees het artikel van Het Laatste Nieuws hier

Lees het aritkel van MSN hier
Lees het artikel van NL Times hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.