Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans bij de NOS over Kuipers' link met Breathomix

Ernst Kuipers bleek een link te hebben met een bedrijf dat miljoenen claimt bij zijn ministerie. Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs, is kritisch over de situatie.

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, tot een maand geleden werkte bij een stichting die Breathomix financierde en van advies voorziet. Breathomix is een producent van blaastest-apparaten. De blaastesten die o.a. bij GGD’s werden ingezet, werkten niet naar behoren. Een grote bestelling werd hierom geannuleerd en Breathomix eist nu 24 miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid vanwege contractbreuk. Op het moment dat Breathomix het ministerie dagvaardde, eind november, had Kuipers meerdere bijbanen bij organisaties die betrokken zijn bij Breathomix. Zo was hij was commissaris bij stichting CBusinez, die Breathomix een voorfinanciering van 100 duizend euro gaf voor de blaastestapparaten.

Ondernemerschap vermengt met wetenschap

Waar Kuipers dus tot voor kort bestuurder was bij organisaties die investeerden in Breathomix, moet hij er als minister nu juist voor zorgen dat het ministerie het bedrijf vooral niet hoeft te betalen. Kuipers zegt dat hij niet betrokken was bij Breathomix en niet wist van de relatie tussen Cbusinez en Breathomix. Timmermans geeft bij de NOS aan kritisch te zijn over de situatie. Timmermans: 'Hier zie je hoe link het is als je ondernemerschap vermengt met wetenschap en dan ineens de overstap maakt naar een ministerie. Je zit dan te dicht bij allerlei vuren. Je moet heel goed overwegen of je geen afstand van deze procedure moet nemen. Ik denk dat hij uit de vuurlinie moet stappen.'

Lees het hele artikel hier

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.