Universiteit Leiden

nl en

Marlou Schrover in de Volkskrant over de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen worden warm onthaald in Nederland, maar hoe groot is de kans dat deze gastvrijheid blijft bestaan? In de Volkskrant geeft onder meer hoogleraar Marlou Schrover antwoord op deze vraag.

Volgens Schrover is het in de geschiedenis vaker gebeurd dat vluchtelingen eerst met open armen werden ontvangen om daarna alsnog afgewezen te worden: ‘Toen er tijdens de Joegoslavië-oorlog zo’n 40 duizend vluchtelingen naar Nederland kwamen, zag je na een tijdje wel zo’n soort terugslag’, zegt ze. ‘Ook toen was er aan het begin een enorme bereidwilligheid mensen in huis te nemen of te doneren tijdens inzamelingsacties. Na een tijdje verschenen de eerste hakenkruizen op de opvangplek in Terneuzen, reden de eerste trekkers door de straten met spandoeken met leuzen dat er in het dorp geen plek is voor asielzoekers, enzovoorts.’

Meer weten?

Het hele artikel is te lezen op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.