Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers in Trouw over nieuwe Europese digitale identiteit

Europa werkt in hoog tempo aan een digitale identiteit voor elke EU-burger. En hoewel het reuzehandig is om straks overal in de EU zonder rompslomp een auto te kunnen huren, ziet Bart Custers, hoogleraar Law & Data Science bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie, nog veel losse eindjes. Op 9 juli 2022 schreef hij hierover een uitgebreid essay in Trouw Tijdgeest.

Bij transacties op het internet is het belangrijk om te weten met wie je zakendoet. Anders lopen burgers en bedrijven kans op een financiële strop. Zijn de risico’s te groot en de zekerheden te klein, dan zien ze er maar liever vanaf. Gebeurt dat op grote schaal, dan verhindert dat de groei van de economie binnen de Europese Unie. Met dat idee in het achterhoofd krijgt elke EU-burger straks een Europese digitale identiteit, als het aan de Europese Commissie ligt. Deze plannen gaan een stuk verder dan het huidige DigID: de nieuwe European Digital Identity Wallet (helaas is er nog geen Nederlandse naam) moet veel breder bruikbaar zijn, over landgrenzen heen. Hij is ook voor overheidscommunicatie, maar is vooral bedoeld voor burgers en bedrijven onderling. In zijn essay bespreekt Custers de voor- en nadelen van deze plannen en beschrijft wat er nog moet gebeuren voordat dit systeem in heel Europa kan worden ingevoerd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.