Universiteit Leiden

nl en

Medicijnen maken met Kunstmatige Intelligentie als collega

‘Hoe slim is Artificial Intelligence (AI) nu echt?’, vraagt Brainwash presentatrice Maaike Schoon aan het begin van de aflevering. Tijdens de talkshow halen de tafelgasten voornamelijk de problemen en ethische kwesties aan. Hoogleraar AI & Medicinale Chemie Gerard van Westen belicht een heel andere kant: AI inzetten om medicijnen sneller op de markt te krijgen.

‘Het kost gemiddeld twee miljard euro en twaalf tot vijftien jaar om een nieuw medicijn te vinden,’ zegt Van Westen. ‘Wij willen Kunstmatige Intelligentie gebruiken om dat proces efficiënter te maken.’ Door de computer te trainen met data van eerder gepubliceerd onderzoek, kan een AI-model voorspellen of een kandidaat-medicijn wel of niet zou werken.

En dat is nog niet alles. ‘We hebben ook een model dat zelf op de proppen komt met nieuwe ideeën. De slimme modellen hebben alle bestaande medicijnen en kandidaat-medicijnen gezien. Op basis daarvan kunnen ze suggesties doen waar een chemicus dan verder mee aan de slag kan. Ik zie de AI dus niet als vervanger van de chemicus, maar meer als een toevoeging. In mijn idee zal AI samen met de chemicus werken aan nieuwe ideeën en zo een selectie maken voor de medicijnen die we gaan ontwikkelen.’

Meer weten?

Herbekijk de aflevering op NPO start. Gerard van Westen is te zien vanaf 41:00 minuten.

Beeld: HUMAN

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.