Universiteit Leiden

nl en

Nikki Ikani in de NRC over waarom internationale crisissen de EU telkens verrassen

Nikki Ikani bespreekt in het NRC waarom internationale crisissen de EU telkens weer verrassen. De EU wordt te vaak overvallen door internationale crises. EU-buitenlandchef Borrell legt de schuld bij de ambassadeurs. Maar trage ambassadeurs zijn het symptoom, niet de kwaal, betoogt Ikani.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, was volgens Ikani 'snoeihard' tijdens zijn speech op een ambassadeursconferentie. Hij vond zijn topdiplomaten te traag, niet effectief en slecht geïnformeerd. Volgens hem moeten Europese diplomaten sneller werken, 24/7 in crisismodus staan en risico’s durven nemen.

Volgens Ikani had de buitenlandchef een punt als het gaat om het missen van de Russische invasie in Oekraïne. Veel inlichtingendiensten hebben daar steken laten vallen. Het 'wensdenken' van de Europese Unie heeft een blinde vlek gecreërd, die ertoe leidde dat de Europese Unie keer op keer verrast werd door Rusland. 

Ikani vertelt: 'Ongewenste alarmsignalen of waarschuwingen worden te vaak genegeerd of weggewuifd. Soms wordt ‘onwenselijke informatie’, gevonden door EU-ambtenaren of diplomaten, überhaupt niet gecommuniceerd'. Ikani betoogt dat zolang deze problemen blijven bestaan, de EU crises te laat zal spotten, onvolledig zal begrijpen en onvoldoende zal kunnen beïnvloeden. 

Lees het hele artikel hier (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.