Universiteit Leiden

nl en

Gemeente gebruikt drone voor toezicht: wat betekent dat voor de privacy?

De gemeente Texel gaat een drone gebruiken om toezicht te houden. Ook andere gemeenten onderzoeken de mogelijkheden. Wat voor gevolgen heeft dat voor onze privacy?

Bart Schermer

De gemeenteraad van Texel stemde onlangs in met het plan van de burgemeester om een drone aan te schaffen voor controle, toezicht en handhavingstaken. Texel is niet de eerste gemeente die een drone gebruikt. Hillegom, Lisse en Teylingen kochten in 2020 al gezamenlijk een eigen drone en ook de gemeente Enschede zette al eens een drone in. Andere gemeenten, waaronder Amsterdam, onderzoeken de mogelijkheden nog.

Het lijkt dus een kwestie van tijd tot er meer gemeentelijke drones rondvliegen. Gaat dat ten koste van onze privacy, zoals sommige Texelaars vrezen? 'Het heeft zeker mogelijke consequenties', zegt hoogleraar privacyrecht Bart Schermer in Trouw.

Gemeenten die toezicht willen houden met een drone, zoals Texel van plan is, moeten zich houden aan de Europese privacywetgeving, vastgelegd in de AVG, zegt Schermer. Ze mogen met een drone filmen, maar daar moet wel een ‘grondslag’ voor zijn, zoals dat juridisch heet. 'De gemeente moet afwegen: wat is de impact op de privacy? Wat is het maatschappelijk belang? En is er geen minder ingrijpend middel beschikbaar?'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.