Universiteit Leiden

nl en

Lara Wierenga in Radio 1 Journaal over impact corona op hersenen

Nieuw onderzoek van Stanford University toont aan dat de coronapandemie de hersenen van tieners heeft aangetast. Lara Wierenga licht het onderzoek bij het NPO Radio 1 Journaal toe: 'Bepaalde hersenstructuren waren groter bij de kinderen die tijdens de pandemie waren gescand, dan bij de hersenen van leeftijdsgenoten die daarvóór waren gescand.'

NPO Radio 1 Journaal

De hersenen van tieners zijn tijdens de corona lockdown sneller verouderd. Uit MRI-scans van Stanford University blijkt dat jongeren na de corona lockdown een grotere hippocampus en amygdala hebben en dat het weefsel in de cortex dunner is geworden. Het is normaal dat het weefsel dunner wordt naarmate mensen ouder worden, maar de pandemie leek dit proces te hebben versneld.

Lara Wierenga in de media

Lara Wierenga doet onderzoek naar de invloed van genetische en omgevingsfactoren op de ontwikkeling van hersenstructuur van kinderen en adolescenten. Daarover vertelt ze in diverse media.

Atlas van het brein

Lara Wierenga en grafisch ontwerper Dirma Janse sloegen de handen in elkaar voor een uniek project, de Atlas van ons brein. Een visuele reis door de hersenen. In dit boek neemt Wierenga je mee in de recenste inzichten op gebied van de neurowetenschap. De atlas laat mensen zien dat je geen hersenwetenschapper hoeft te zijn om het brein te doorgronden

Atlas van het brein

NRC

'Een inkijkoperatie in het menselijk brein', zo noemt Niki Kortweg, NRC redacteur, het boek dat Lara Wierenga schreef over de hersenen. Kortweg: 'Eke auteur worstelt met de vraag: hoe sterk kan ik ingewikkelde wetenschap versimpelen zonder belangrijke informatie te verliezen? Neurowetenschapper Lara Wierenga van de Universiteit Leiden en grafisch ontwerper Dirma Janse kozen in hun Atlas van ons brein voor een originele insteek: een combinatie van heldere teksten met aantrekkelijke infographics en illustraties'. (30 november 2022)

Spraakmakers - NPO Radio 1

Lara Wierenga en Dirma Janse over het boek 'Atlas van ons brein' (06 oktober 2022)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.