Universiteit Leiden

nl en

Wout Broekema in Binnenlands Bestuur: Voorkom het vergeten van de lessen van corona

Wout Broekema, Universitair Docent bij Universiteit Leiden Institute of Security and Global Affairs, heeft het over het gevaar van herhalingen van fouten. Hij vertelt hoe we moeten voorkomen dat we coronalessen vergeten.

In het tweede deelrapport naar de aanpak van de coronacrisis stipt de Onderzoeksraad voor Veiligheid terecht het risico aan van het vergeten van coronalessen. Volgens Broekema is 'leren een ingewikkeld proces en vergt continue aandacht - ook, juist, in niet-crisistijd - en een lange adem.' Ingewikkeld aan leren is dat een organisatie algemene adviezen moet omzetten in concrete beleidswijzigingen en Wout Broekema vertelt ook dat een crisis in hoge mate uniek en onvoorspelbaar is. 'Je weet nu niet precies wat nodig gaat zijn voor een volgende, nog onbekende, gebeurtenis', aldus Broekema. 

Volgens Wout Broekema dienen lessen duurzaam te worden ingebakken in organisaties, en wanneer nodig, snel oproepbaar te zijn om nuttig te zijn voor een volgende crisis. 'Wanneer na een crisis polititeke en media-aandacht wegvallen en weeer over wordt gegaan op de orde van de dag, is het lastig om de aandacht voor leren vast te houden.' 

Lees het hele artikel hieronder. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.