Universiteit Leiden

nl en

De politieke archetypes van Carola Schoor

Politieke stijl, het gehele optreden van politici, speelt steeds meer een rol en elke politicus kiest daarin zijn eigen manier. Carola Schoor, programmaleider Public Affairs bij het Centre for Professional Learning, vertelt erover in de Public Affairs Academie Podcast.

Als politicus draait het allang niet meer alleen om de boodschap die je brengt. Kenmerkend voor de 21e eeuw is dat politiek nauwelijks meer alleen gecommuniceerd wordt via geschreven media, maar ook via beeld en geluid. Dit is een hele andere manier van over politiek communiceren, waar politieke theorie en analysemodellen op aangepast dienen te worden. Hierbij speelt politieke stijl een belangrijke rol. Het idee om politiek te begrijpen via alleen ideologie is een beetje achterhaald: politieke stijl is de ideologie van de 21e eeuw. 

Schoor, die gepromoveerd is op politieke stijl, heeft een zestal archetypes geformuleerd die de politieke stijl van politici duiden. Daarvoor keek ze onder andere naar de manier van praten, de kleding en de gebaren die politici gebruiken en die typisch voor hen zijn. Schoor maakt een onderscheid tussen zes politieke stijlen: de burger, de redder, de bestuurder, de samenwerker, de probleemoplosser en de activist.

Luister de hele podcast op de website van de Public Affairs Academie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.