Universiteit Leiden

nl en

Hoe de wereld van spionnen en inlichtingsdiensten in elkaar zit

Veel spionnen worden de laatste tijd opgepakt. Zijn er meer spionnen of zijn inlichtingendiensten beter geworden in het opsporen? Ben de Jong, gastonderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten bij het Institute of Security and Global Affairs, praat erover bij Radio 1.

Ben de Jong vertelt over de vele arrestaties van Russische spionnen: 'Er lopen tegenwoordig veel meer Russische spionnen tegen de lamp dan een paar jaar geleden, dat het betekent dat het verschijnsel zelf is toegenomen is moeilijk te zeggen. Alles speelt natuurlijk achter de schermen dus men heeft daar niet veel zicht op, maar de AIVD zal hier hoogstwaarschijnlijk wel meer inzichten in hebben.'

Ook het oordelen of de AIVD en de MIVD het goed doen op internationaal level is moeilijk te oordelen van buitenaf vertel De Jong verder. 'Binnen die organisaties mogen mensen die met een operatie bezig zijn niet erover praten met collega's op andere afdelingen', aldus Ben de Jong. Het is dus lastig om een definitief oordeel te geven over de successen van de twee Nederlandse inlichtingendiensten. 

Luister de hele podcast op de website van Radio1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.