Universiteit Leiden

nl en

Oud CADS promovendus MacDonald over klimaatverandering in Amalia en de Nederlandse Cariben

Stacey MacDonald, voormalig CADS-promovendus, werkt als adviseur voor het Wereld Natuur Fonds op Bonaire. In het Nederlandse tv-programma 'NOS Amalia en Caribisch Nederland' vertelt Stacey over de impact van klimaatverandering op de kust, het koraal en de cultuur op Bonaire.

De Live-uitzending NOS Amalia en de Nederlandse Cariben is een terugblik op het bezoek van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia aan de Cariben in januari 2023. Ook zijn er verschillende reportages te zien en worden er gesprekken gevoerd over het slavernijverleden en klimaat. Vanaf 28:35 is het item van Stacey Mac Donald te zien via npostart. 

Niet duurzaam bouwen

In het item vertelt Stacey over de problemen waar men in Bonaire tegen aanloopt door klimaatverandering. Zo worden er veel huizen direct aan de kustlijn gebouwd, veelal door rijke Nederlanders. Dit ziet er prachtig uit, maar het is niet duurzaam om zo te bouwen. Door klimaatverandering zullen er hevigere stormen komen met hogere golven. De huizen die daar geplaatst worden, zullen zeer waarschijnlijk verdwijnen in de toekomst. 
 

Vissers op Bonaire

Het tweede probleem waar Bonaire mee te maken heeft is opwarming van de zee. Dit is een probleem voor de vissers. Stromingen veranderen en dit heeft invloed op de visvangst. Stacey kaart aan dat er weing hulp is voor de vissers op Bonaire. In Nederland wordt gekeken hoe Nederland weerbaar gemaakt kan worden. Maar de eilanden, onderdeel van Nederland, worden daarbij vaak vergeten. 

Kijk NOS Amalia en de Nederlandse Cariben met Stacey Mac Donald terug. 

Stacey Mac Donald deed vier jaar lang onderzoek naar de invloed van sociale en politieke veranderingen en de (post)koloniale context op natuurbehoud in de Nederlandse Cariben. Lees meer over haar proefschrift 'Life in Paradise'.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.