Universiteit Leiden

nl en

'The Giant of Africa' klaar voor verkiezingen

Met de presidentsverkiezingen van afgelopen maand staat Nigeria voor een bijzondere omwenteling. David Ehrhardt besprak in diverse media wat deze verkiezingen betekenen voor het land.

Maar liefst honderd miljoen Nigerianen gingen op zaterdag 25 februari naar de stembus. Het land staat bekend als de grootste economie van Afrika, en is daarmee een belangrijke speler in de regio en daarbuiten. Vandaar dat het kiezen van een nieuwe president en parlement met belangstelling wordt gevolgd in binnen- en buitenland. 

De grootste uitdagingen voor Nigeria op dit moment zijn de energievoorziening, jeugdwerkloosheid, veiligheid en vooral de economie. De binnenlandse economie deed het al niet goed en is verder verslechterd, doordat de vertrekkend president de valuta heeft vernieuwd. Door de problemen rond de valuta is er grote onvrede over de regerende partij in het land (APC). 

De vraag is vooral waar de jongeren op stemmen, omdat zij demografisch de grooste groep in het land zijn. Hier wordt door de kandidaten handig op ingespeeld door jonge kiezers te bereiken via social media. Ook speelt het mee dat de kandidaten elk uit een andere regio van het land komen, wat maakt dat de kiezers zich eerder identificeren met een kandidaat uit eigen regio, en niet zozeer met de politieke partij die zij vertegenwoordigen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.