Universiteit Leiden

nl en

Is het bedreigen van politici een gevaar voor de democratie?

Na de Collegetour-aflevering met minister Sigrid Kaag is er (terecht) meer aandacht voor de bedreiging van politici. Jeroen ten Voorde, hoogleraar Straf- en strafprocesrecht, beantwoordde de prangende vragen van EenVandaag.

Minister Kaag hekelde in Collegetour de wijze waarop politicus Geert Wilders zich naar andere politici, waaronder haarzelf, heeft geuit. Hij noemde Kaag een heks. Daarmee heeft hij volgens Kaag bijgedragen aan het verziekte klimaat waarin politici opereren.

EenVandaag vroeg Ten Voorde onder meer of bedreigingen soms een reactie vormen op de onderlinge provocatie van politici. ‘Deels is het inderdaad actie-reactie, maar dat rechtvaardigt nog niet dat mensen gaan dreigen. Het is gewoon niet oké, punt. We hebben vrijheid van meningsuiting: je mag tegen bepaalde opvattingen zijn, je mag dat op een scherpe manier formuleren, je mag shockeren of kwetsen. Maar op het moment dat je mensen echt de indruk geeft dat je de daad bij het woord gaat voegen, dan moet je toch realiseren dat je geen bijdrage meer levert aan een discussie.’

Vormen zulke bedreigingen een gevaar voor de democatie? 'Een enkele bedreiging zal niet meteen de democratie ondermijnen', legt Ten Voorde uit. 'Op het moment dat die politici hun gedrag aanpassen, dat zij hun stem voor bijvoorbeeld een wetsvoorstel laten leiden door de bedreigingen, dan is dat een democratie die niet functioneert zoals je zou willen.' 

Ten Voorde scheen ook licht op de strafbaarheid van zekere bedreigingen en of mensen er ongestraft mee weg kunnen komen. Zijn volledige antwoorden lees je op EenVandaag.

Foto: Michael Matlon via www.unsplash.com. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.