Universiteit Leiden

nl en

De geheime operaties van inlichtingendiensten in Oekraïne

Hoe krijgt Oekraïne drones helemaal tot in Moskou, en is dit een nieuwe fase in de oorlog? Hierop geeft Willemijn Aerdts, promovendus bij ISGA, antwoord in podcast De Dag bij NPO Radio 1.

Afgelopen maand kwamen er vijf drones neer in Moskou. Oekraïne zegt niet dat ze er achter zit, maar deskundigen noemen het 'duidelijk een Oekraïens antwoord'. Het zijn speldenprikjes, en het maakt nog niet veel los in Moskou, maar de beelden van de schade gaan wel rond op de Russische sociale media. En daar kunnen ze wel degelijk effect hebben.

Ondanks dat Oekraïne deze aanvallen nog niet heeft opgeëist, noemt Willemijn Aerdts het erg aannemelijk dat deze drones wel aan Oekraïne kunnen worden toebedeeld. Een nieuwe fase van de oorlog is begonnen, waarin Oekraïne laat zien dat de oorlog nu ook op Russisch grondgebied wordt gevoerd. Volgens Aerdts laat zij hiermee zien dat het nu geen oorlog meer is die slechts in Oekraïne plaatsvindt, maar tussen twee landen. Inlichtingendiensten spelen hier een rol in. 

Luister de hele podcast op de website van NPO Radio 1. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.