Universiteit Leiden

nl en

Soevereine burgers doen niet meer mee: ‘Ze zien dit vaak als enige uitweg’

‘Soevereine burgers’ verklaren zich autonoom en weigeren deel uit te maken van de maatschappij. Jelle van Buuren vertelt zowel in de Mare als bij NPO Radio 1 waardoor dit komt en wat de gevolgen hiervan zijn.

In De Mare licht Jelle van Buuren toe wat wordt bedoeld met zogenoemde ‘autonome’ of ‘soevereine’ burger. Hij vertelt dat ‘als ze zichzelf autonoom of soeverein verklaren, bedoelen ze eigenlijk dat ze zoveel mogelijk willen varen op hun eigen autoriteit en zelf keuzes willen maken.’ 

‘Tot op zekere hoogte willen we dat allemaal,’ aldus Van Buuren. Het verschil is echter ‘dat verlangen naar vrijheid door de soevereine burger gekoppeld wordt aan het idee dat de overheid niet legitiem is en je daarom niet meer gebonden bent aan de wetten en regelgeving van de Nederlandse staat.’ Van Buuren vertelt hoe deze ideeën aangedreven worden door wantrouwen richting de overheid. 

In de studio van Radio 1 praat Van Buuren eveneens over de gevolgen van deze Nederlanders die zich uitschrijven voor hun zorgverzekering, stoppen met belasting betalen of wijzen deurwaarders de deur, de doe-het-zelf Nederlander.

Lees het hele artikel op de website van De Mare en beluister het hele fragment op de website van NPO Radio 1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.