Universiteit Leiden

nl en
Fotograaf: Barbra Verbij

‘Echt gebeurd is een begin’ - Albert Verweylezing door Nicolien Mizee (terugkijktip!)

Op donderdag 16 november heeft gastschrijver Nicolien Mizee de jaarlijkse Albert Verweylezing uitgesproken in een bomvol Groot Auditorium van het Academiegebouw. Veertig jaar nadat de eerste Leidse gastschrijver Gerard Reve riep: ‘Echt gebeurd is geen excuus’, sprak Nicolien Mizee de woorden: ‘Echt gebeurd is een begin.’

Terugkijken Albert Verweylezing

Naar de opname van de Albert Verweylezing

Mizee nam de toehoorder mee langs de wetten van het verhaal en onderzocht hoe je je als schrijver moet verhouden tot literaire conventies, tot modeverschijnselen in de literatuur en tot genres. Dit alles deed ze op geheel eigen wijze, laverend tussen ernst en spot, zodat in de zaal regelmatig gelach klonk. Met een groot gemak schudde Mizee literaire citaten uit de mouw, van Ki-Ka-Kuiken en Suske en Wiske tot aan Multatuli en Anna Blaman. Hardop vroeg ze zich af: waarom lezen mensen tegenwoordig zo veel non-fictie? En wat is dan nog de waarde van literatuur? Mizee eindigde met een aansporing: het vergt een literair oog om een verhaal, waargebeurd of verzonnen, te vertellen en schrijvers moeten dit literaire oog, juist in deze tijd, op de wereld richten.  

Een bijzondere toevoeging was dat de lezing omlijst werd door zang van ‘La Famiglia’ en muziek van Hendrik Andriessen en Susanne Rosenberg. 

De lezing terugkijken

Heeft u de lezing gemist? De opname is hier terug te zien. NRC plaatste een verkorte versie in de krant van 17 november

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.