Tomás Dodds Rojas in verschillende media over de ‘invloed van AI’

Universitair docent Tomás Dodds Rojas doet onderzoek naar kunstmatige intelligentie en hoe AI en andere nieuwe technologieën het werk van journalisten kunnen beïnvloeden. Nu de ontwikkeling en het gebruik van AI in rap tempo toenemen, spraken meerdere media met hem.

Zo benoemde het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) hem tot een van de voorspellers van 2024, mediakenners die praten over wat de journalistiek in het komende jaar te wachten staat. Dodds Rojas maakt zich wel én geen zorgen over het feit dat AI steeds meer kan: ‘Ik zie de risico’s, zoals het gevaar van nepnieuws, de ondoorzichtigheid van bronnen en discriminerende algoritmes. Maar ik zie ook kansen. AI neemt repetitieve taken uit handen en geeft snel toegang tot veel informatie.’

In een interview met NAP Nieuws besprak Dodds Rojas een concreet voorbeeld over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, namelijk hoe het ingezet kan worden om reizen te boeken: ‘Dit is een innovatie die we steeds vaker te zien zullen krijgen, maar we moeten er ook voorzichtig mee zijn omdat we niet weten welke algoritmes achter de programma’s zitten’, vertelt hij.

Ook is Dodds Rojas geïnterviewd voor het Chileense platform Vergara 240, waar hij eveneens praat over de ontwikkelingen op het gebied van AI en hoe ze de journalistiek kunnen beïnvloeden.

Meer weten?

Het artikel van het SVDJ is hier te vinden, het interview met NAP Nieuws is hier te bekijken en hier kun je het Spaanstalige stuk van Vergara 240 lezen.