Universiteit Leiden

nl en

Ziekenhuizen zijn niet transparant in declaratiegedrag

Eduard Schmidt, universitair docent bestuurskunde, praat bij Nieuwsuur over het niet transparante declaratiegedrag van ziekenhuizen in Nederland.

In 2015 werd door RTL Nieuws onthuld dat zorgbestuurders van universitaire ziekenhuizen grote bedragingen in rekening brengen voor snoepreizen, etentjes en meer. Als reactie hierop spraken alle ziekenhuizen in 2017 af dat openbaarheid de norm zou worden en er duidelijke afspraken moesten worden gemaakt over welke kosten wel en welke kosten niet zouden kunnen worden gedeclareerd. 

Echter blijkt dat 60 van de 74 ziekenhuizen niet openbaar maken welke kosten zijn gedeclareerd. Volgens Eduard is dit te makkelijk: 'Daardoor ontsla je jezelf van elke verantwoordelijkheid om duidelijkheid te geven over wat de onkosten behelsen'. Ondanks dat in de governance code staat dat het de bedoeling is onkosten openbaar te maken, blijven sommige ziekenhuizen weigeren. Maar, wettelijke plicht is er niet.

Over zakenreizen en andere voorbeelden van hoge kosten vertelt hij: 'Het is niet dat het niet mag, het is alleen belangrijk dat je laat zien waarom het past bij de doelen die je als organisatie hebt. Als het nodig is voor een groot ICT-project om een zakelijke reis te maken, dan kan dat.' 

Eduard legt uit dat veel organisaties deze cijfers heel erg juridisch behandelen, en dat daarbij veel te veel wordt gekeken naar wat marktconform is. In plaats daarvan zouden ziekenhuizen 'meer moeten nadenken over wat maatschappijconform is'. 

Bekijk het hele fragment op de website van Nieuwsuur

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.