Universiteit Leiden

nl en

Valse verklaringen, liquidaties en opstappende advocaten. Is de kroongetuigeregeling het risico waard?

Het advocatenkantoor Ficq & Partners stapt uit het Marengoproces. Zij noemen de inzet van een kroongetuige een ‘niet te beheersen risico’. Wegen de voordelen van de regeling op tegen de risico’s? Jan Crijns maakt voor Trouw de balans op.

Sinds de inzet van kroongetuige Nabil B. in 2018 ligt de kroongetuigeregeling weer onder vuur. Toen Nabil B. zich meldde als kroongetuige voor strafvermindering, werden drie mensen in zijn directe omgeving vermoord. Advocaten van Ficq & Partners vinden de kroongetuigeregeling niet deugen en zullen om die reden hun cliënten in het Marengoproces in hoger beroep niet meer bijstaan. (Trouw).  

Altijd al omstreden

Hoogleraar Straf- en Strafprocesrecht, en vice-decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Jan Crijns, zegt dat het middel altijd al omstreden was: ‘Wél kent de discussie telkens weer andere zwaartepunten. Aanvankelijk ging het vooral om de vraag of je dat wel moet willen, boeven met boeven vangen. “Moet de overheid zich wel verlagen tot het inschakelen van hulp door het criminele milieu”, “is het wel ethisch om iemand die zelf ook strafbare feiten heeft gepleegd strafvermindering te geven”? En nu wordt het debat gedomineerd door de veiligheidsrisico’s.’ 

Zeldzaam middel

Crijns schat in, dat sinds het ontstaan van deze regeling in de jaren '90, er zo’n 10 tot 15 kroongetuigen zijn ingezet. Het is dus een zeldzaam middel. Uit eerder onderzoek van de Universiteit Leiden bleek dat alleen verdachten van zware delicten van de regeling profiteren. 

Geen wondermiddel, wel behulpzaam

Crijns vat de standpunten van de verschillende partijen als volgt samen: ‘Het OM en de minister [van Justitie en Veiligheid, red.] presenteren de kroongetuige vaak als soort wondermiddel; de advocatuur zegt dat ze het verschrikkelijk vindt. En de wetenschap zit daar tussenin. Een wondermiddel is het zeker niet. Maar als je het goed regelt, kan het hier en daar wel helpen. Kijk naar het Passageproces, daarin zijn toch een stuk of tien mensen veroordeeld van wie sommigen tot levenslang.’ 

Meer lezen?

Lees het volledige artikel in Trouw

Foto via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.