Bibliotheek, Onderzoek

Maak een ORCID iD aan voor online koppelen van publicaties

2 februari 2018

Steeds meer subsidieverstrekkers en uitgevers stellen een ORCID iD verplicht. Met een persoonlijke ORCID iD kunt u op een uniforme wijze uw naam verbinden aan al uw wetenschappelijke resultaten. Hierdoor is het veel eenvoudiger correcte en duidelijke overzichten te maken van uw wetenschappelijke publicaties. Het aanmaken van een ORCID iD is heel eenvoudig.

Maak nu uw ORCID iD aan

Het aanmaken van een ORCID iD kost nog geen minuut.

Er bestaat al een koppeling tussen ORCID en het onderzoeksregistratiesysteem LUCRIS. U kunt deze koppeling activeren door in te loggen in LUCRIS en in uw research profile onder het kopje Researcher Identifiers uw ORCID iD toe te voegen.

Wat is ORCID?

ORCID is een internationale non-profit organisatie die zich richt op het beter verbinden en vindbaar maken van onderzoekers en hun werk. Dit gebeurt op basis van een ORCID identifier (ORCID iD). Een ORCID iD is een unieke code waarmee u als wetenschapper op een betrouwbare en consistente wijze kunt worden geïdentificeerd, vergelijkbaar met het burgerservicenummer in een paspoort.

Wanneer u bij het indienen van een nieuwe publicatie uw ORCID iD opgeeft, kan uw werk altijd correct aan u worden gelinkt. Naast artikelen kan de ORCID iD ook worden gekoppeld aan andere resultaten, zoals data sets, onderwijsmateriaal, presentaties, en posters. Momenteel hebben al ruim 2,2 miljoen onderzoekers wereldwijd een ORCID iD aangevraagd.

Wat zijn de voordelen?

ORCID biedt u een aantal voordelen:

• Met ORCID kunnen gegevens over uw publicaties eenvoudiger worden uitgewisseld tussen verschillende databases, over academische disciplines en over landsgrenzen heen.
  • Publicaties die gekoppeld zijn aan een ORCID iD kunnen beter gevonden in bibliografische databases, en daardoor zorgt deze koppeling voor een verbeterde online zichtbaarheid.
  • Met ORCID kunt u bovendien tijd besparen bij het indienen van een publicatie of een subsidieaanvraag: uw gegevens worden automatisch aangevuld bij subsidieverstrekkers of uitgevers die ORCID ondersteunen. Steeds meer subsidieverstrekkers en uitgevers stellen een ORCID iD verplicht.
  • Door uw registratie bij ORCID te koppelen aan andere diensten zoals LUCRIS, Scopus Author ID, ResearcherID, of Impact Story, kunnen al deze profielen eenvoudiger up-to-date worden gehouden.

ORCID is niet gebonden aan één universiteit: het overzicht van publicaties kan zonder problemen worden meegenomen wanneer u een aanstelling elders krijgt. Voor alle gegevens in ORCID geldt bovendien dat gebruikers zelf kunnen aangeven welke informatie openbaar wordt gemaakt en wat privé moet blijven.

Hulp en meer informatie

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) bieden ondersteuning bij het aanmaken van het ORCID-iD en bij het koppelen hiervan aan LUCRIS. Meer informatie kunt u vinden op de website van de UBL. Voor actuele informatie en discussies over de voor- en nadelen kunt u terecht op The Connected Leiden Researcher. Vragen over ORCID kunt u stellen aan het Centre for Digital Scholarship.

Bekijk de video (ongeveer 4 minuten) voor een korte introductie over ORCID: