P&O

#MeToo: hoe voorkomen we intimidatie en machtsmisbruik?

24 april 2018

Hoe voorkomen we intimidatie en machtsmisbruik op de universiteit? Dat is het thema van het 2018 Spring Symposium van het Landelijk Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Of u nu wetenschapper bent of beleidsmaker, bestuurslid of hulpverlener, u bent van harte welkom om op vrijdag 25 mei mee te praten over de structurele aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Sprekers zijn Oscar David, Claartje Vinkenburg en Scott Solder.

Praktische informatie vindt u in de agenda.

Meld u aan voor het LNVH Spring Symposium

Het inschrijfgeld is 50 euro.

Thema: Challenging poor behaviour in academia

Macht, machtsmisbruik, intimidatie en grensoverschrijdend gedrag in de academische wereld. Een thema dat aandacht verdient, maar vaak wordt afgedaan als niet-urgent, niet-bestaand en daarom: niet belangrijk. Het taboe wordt nog eens versterkt doordat mensen hun ervaringen niet durven te delen uit angst voor consequenties (of, nog erger, een gebrek aan consequenties).

#MeToo: een structurele aanpak

Onlangs is de discussie over machtsmisbruik in de academische wereld van de grond gekomen: in de herfst van 2017 publiceerde ScienceGuide een artikelreeks over intimidatie. LNVH heeft een bijdrage geleverd aan de serie. We willen benadrukken dat dit geen 'nieuw probleem is dat 'plotseling' naar boven is gekomen. Het is belangrijk om, afgezien van de hype, te focussen op een permanente aandacht voor het thema - en bovenal op manieren om machtsmisbruik te voorkomen en aan te pakken.

Het programma

De middag begint met een aantal sprekers. Oscar David vertelt over mechanismen en structuren van macht en machtsmisbruik. Claartje Vinkenburg heeft verschillende individuele en institutionele strategieën verzameld om seksuele intimidatie te verminderen en om werkculturen te verbeteren. In een 'actieve bystandertraining' bespreekt Scott Solder hulpmiddelen om slecht gedrag in uw eigen werkomgeving aan te pakken.

In de tweede helft van de middag spelen acteurs gevallen van slecht gedrag, grensoverschrijdend gedrag en intimidatie na. Samen met het publiek bespreekt een panel van deskundigen logische stappen en hoe we deze situaties kunnen aanpakken en voorkomen.

Bekijk het volledige (voorlopige) programma hier.

Vragen?

Als u vragen heeft, neem contact op via info@lnvh.nl.

Vertrouwelijkheid

Het symposium biedt voldoende tijd en gelegenheid voor uw eigen opvattingen, meningen en ervaringen. Wij garanderen vertrouwelijkheid en proberen een zo veilig mogelijke omgeving te creëren. Er is een hulpverlener aanwezig op de evenementlocatie, mocht u behoefte hebben aan verdere ondersteuning.