ICT

Cybercriminaliteit: herken en meld phishing

4 april 2018

Het is u vast weleens overkomen: u ontvangt een vreemde mail of telefoontje, waarin u wordt gevraagd uw persoonlijke gegevens af te geven. Ook de Universiteit Leiden is regelmatig doelwit van phishing.

Cybercriminelen proberen informatie van universiteiten en wetenschappers te verkrijgen, om die vervolgens door te verkopen of te benutten voor hun doelen. Ze proberen uw inloggegevens te achterhalen via e-mail die van bijvoorbeeld het ISSC, FSSC, de ULB of zelfs van uw leidinggevende lijkt te komen. Daarmee kunnen de cybercriminelen documenten, gegevens, wetenschappelijke publicaties etc. kopiëren of downloaden naar hun computers.

De belangrijkste maatregelen die u tegen phishing kunt nemen:

• Twijfelt u aan de authenticiteit van een e-mail van de universiteit? Ga via de universitaire website naar de betreffende dienst en volg niet de link in de e-mail.
  • Voer uw inloggegevens niet in op verzoek van een mail of telefoongesprek
  • Meld (mogelijke) phishing en cybercriminaliteit bij de ISSC Helpdesk (tel. 8888). Stuur de (mogelijke) phishing-mail door.

Meer tips vindt u op de pagina's Phishing en cybercriminaliteit en Veilig digitaal werken.