ICT

Tips en tools voor veilig digitaal werken

7 mei 2018

Als medewerker van de universiteit Leiden werkt u waarschijnlijk met persoonsgegevens. Vanaf 25 mei 2018 worden persoonsgegevens beter beschermd door een nieuwe wet: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hoe kunt u ervoor zorgen dat u daar zo zorgvuldig mogelijk mee omgaat? Hieronder vindt u tips en tools voor veilig digitaal werken.

Tip 1: E-mail sturen aan grote groep mensen

Als u een e-mail verstuurt aan een grote groep mensen is het in het kader van de privacy belangrijk de e-mailadressen in het bcc-veld (blind copy) te plaatsen. Hierdoor kunnen de ontvangers niet zien wie de mail nog meer heeft gekregen. Het voorkomt bovendien dat iemand per ongeluk een antwoord verstuurt naar alle geadresseerden met de ‘reply all’ optie.

Tip 2: Online bewaren en delen van bestanden? Gebruik veilige programma's

U kunt bestanden met SURFdrive en SURFfilesender veilig opslaan in de cloud. Zo kunt u altijd bij uw bestanden en kunt u bovendien eenvoudig bestanden delen. SURFdrive is speciaal ontwikkeld voor het hoger onderwijs en onderzoek. U kunt er hetzelfde mee als met WeTransfer, Dropbox, OneDrive en Google Drive, maar dan veilig.

U vindt een lijst met veilige programma's in het overzicht software en samenwerkingstools.

Tip 3: Thuiswerken met Office 365

Gebruik Office 365 (OneDrive) wanneer u buiten de universiteit, thuis of op openbare computers toegang wilt krijgen tot bestanden in uw werkomgeving. Is dat niet mogelijk? Gebruik dan bijvoorbeeld SurfDrive. Sla bestanden nooit online op, open ze alleen.

Tip 4: Lees de andere tips voor veilig digitaal werken

In de tools & tips voor veilig digitaal werken vindt u meer informatie. Bijvoorbeeld over hoe u bestanden versleutelt, hoe u veilig print en dat u beter een wachtzin dan een wachtwoord kunt gebruiken.