Facilitair

Afvalbakken verdwijnen uit de kantoorkamers

9 juli 2018

De afgelopen dagen zijn er honderden nieuwe afvalscheidingsbakken in alle universiteitsgebouwen geplaatst. Nu is het tijd voor de volgende stap: afvalbakken uit de kantoorkamers.

Meer afval scheiden

Uit de pilots bleek dat medewerkers de neiging hebben om hun afval niet te scheiden als ze het in één afvalbak naast of achter zich kunnen deponeren. Nu er afvalscheidingsbakken op korte loopafstand vanaf elke bureaukamer staan, zijn de afvalbakjes op de kamers overbodig. De pilots laten zien dat medewerkers daar snel aan wennen.

Recycling

GFT- en etensresten en verschillende soorten papier en karton worden gerecycled, net als bouw- en sloopafval, grote huishoudelijke apparatuur of meet- en controle-instrumenten. Verpakkingen van plastic, metaal en drankpakken (PMD) worden vooralsnog alleen ter recycling aangeboden. Wat er nog overblijft in het restafval zal nader onderzocht worden.

Waarom verdwijnen de prullenbakken van de kamers?

Afval voorkomen is beter dan recyclen. Door afvalbakken van de kantoorkamers te verwijderen, besparen we jaarlijks 226.750 afvalzakken. In andere woorden, we voorkomen daarmee 780 kilo plastic. Bovendien krijgen we hiermee beter grip op de samenstelling van de universitaire afvalstroom.