Zaken doen met sanctielanden

18 juli 2018

Maakt u geld over naar of ontvangt u geld uit het buitenland? Voor sommige landen gelden beperkingen. Er mogen geen zaken meer gedaan worden met landen waarop internationale sancties van toepassing zijn. Deze sancties zijn ingesteld door onder andere de Europese Unie (EU) en de overheid van de Verenigde Staten (OFAC).

Geen betalingen

Deze internationale sancties werken door in de regelgeving voor Nederlandse banken. Zo mogen er geen betalingen worden gedaan naar en vanuit de sanctielanden. Dit geldt zowel voor directe als voor indirecte betalingen. Indirecte betalingen zijn bijvoorbeeld betalingen via een vestiging in een ander land. Deze sanctie geldt voor de volgende landen:

• Noord-Korea
  • Iran
  • Sudan
  • Syrië

Betalingen naar of ontvangsten vanuit deze vier landen worden tegengehouden door de concernsystemen van de Universiteit Leiden of anders door huisbankier Rabobank zodat de universiteit voldoet aan deze maatregelen. Dit betekent ook dat facturen van goederen of diensten die recentelijk zijn afgenomen uit deze landen niet mogen worden betaald. Ook betalingen van of naar studenten in deze landen aan of door de Universiteit Leiden zijn niet toegestaan.

Betalingen checken bij financieel controller

Verder gelden beperkingen voor betalingen naar en ontvangsten van de volgende landen:

• Rusland
  • Jemen
  • Cuba

Bij deze landen houden de beperkingen onder andere in dat vooraf moet worden vastgesteld of de betalingen mogen worden verricht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de financieel controller van uw faculteit of instelling.